-Χαίρετε, ήρθε πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε (ο φόρος στις ενεργειακές εταιρίες), αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Η στήλη το ανέφερε χθες, αλλά την ώρα που ο Πρωθυπουργός γνωστοποιούσε από το βήμα της Βουλής την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει, μέσω έκτακτης εισφοράς, τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, που προέκυψαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προκλήθηκε αναστάτωση στο Χρηματιστήριο. Οι ανακοινώσεις αιφνιδίασαν καθώς φαίνεται πως -παρά τα σχετικά δημοσιεύματα και τη φημολογία στην αγορά- οι προσδοκίες ήταν σε άλλη κατεύθυνση. «Μόλις έχουμε το πόρισμα της ΡΑΕ, θα δούμε τα κέρδη και τότε θα υπολογίσουμε την εισφορά. Όπου υπάρχουν υπερκέρδη, αυτά θα φορολογηθούν», είπε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας γνωστό ότι το 90% των υπερκερδών αυτών θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό και, ως εκ τούτου, στην κοινωνία. Λίγο αργότερα οι περισσότερες μετοχές των εταιρειών ενέργειας βρέθηκαν αντιμέτωπες με πιέσεις στο Χ.Α. Στελέχη της αγοράς έσπευσαν να αναφέρουν πως από την έκτακτη αυτή εισφορά εξαιρούνται οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) καθώς αμείβονται με εγγυημένες τιμές μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων. Η διαφορά ανάμεσα στις χαμηλές τιμές που αμείβονται οι ΑΠΕ και στην υψηλή τιμή χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια, χρηματοδοτεί το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), μέσω του οποίου επιδοτούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι για τους λόγους αυτούς οι μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας δεν θα μπουν κάτω από την ομπρέλα της έκτακτης εισφοράς.

Αναστάτωση στην Chipita

-Αναστάτωση -για διαφορετικό λόγο, όμως- επικρατεί στην Chipita, καθώς έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πλήρη ενσωμάτωσή της στη θυγατρική της Μondelez στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι. Εκτός από τις αλλαγές στα υψηλά κλιμάκια, γίνεται λόγος και για σταδιακές αποχωρήσεις εργαζομένων της Chipita μέσα στους επόμενους μήνες - από διοικητικούς υπαλλήλους, μέχρι πωλητές.

Ασκήθηκαν διώξεις σε πρώην στελέχη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις καταγγελίες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του Σάκη Καλλιτσάντση και του Αλέξανδρου Έξαρχου.

Mερισματική Απόδοση 12%

-Πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς ήταν η συνολική ανταμοιβή προς τους μετόχους του ΟΠΑΠ για το 2021, κάτι που καταγράφηκε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με τους αναλυτές. Μερίσματα και επιστροφή κεφαλαίου ανεβάζουν το ποσό στα 1,5 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή εντυπωσιακή απόδοση της τάξεως του 12%, με βάση την τιμή κατά την ημερομηνία της ανακοίνωσης. Η διοίκηση είπε στους αναλυτές πως, παρά τις διαρκείς προκλήσεις λόγω της πανδημίας Covid-19, η ανάκαμψη του retail δικτύου του ΟΠΑΠ επιταχύνθηκε. Αυτό φάνηκε και στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, που ήταν ένα από τα καλύτερα ιστορικά για τον Οργανισμό.

Ζυμώνουν το ψωμί για μεγάλο deal

Έχει ανέβει το κόστος των σιτηρών, ακρίβυνε το μαλακό αλεύρι, αλλά ο μύλος των αλυσίδων που σχετίζονται με το ψωμί και το γρήγορο φαγητό αλέθει μεγάλα deals. Αμέσως μετά το τριήμερο της εθνικής εορτής μας ξεκινούν και πάλι οι διερευνητικές συζητήσεις για την πώληση μεγάλης επώνυμης αλυσίδας. Αυτή την περίοδο το τίμημα έχει κατρακυλήσει στις 8 φορές τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν, ο προξενητής δουλεύει συστηματικά και ο πωλητής είναι πρόθυμος, χωρίς να δείχνει την αγωνία του (κι όσο συζητάει, ρίχνει και καμία διάψευση - να περνά η ώρα ευχάριστα).

Η μεγαλοστελεχάρα που... φέσωσε τη Εurobank

-Για να μη νομίζετε ότι στις «κόκκινες» οφειλές και στους πλειστηριασμούς έχουν εμπλακεί μόνο κάποιοι πατριώτες που πήραν στεγαστικά δάνεια στο παρελθόν ή επιχειρηματίες που είτε ατύχησαν, είτε «ξέχασαν» να πληρώνουν, θα σας πω μια ιστορία, η οποία και καταδεικνύει ότι και οι… ωραίοι έχουν χρέη. Τι εννοώ; Ότι τις τράπεζες έχουν «πιστολιάσει» -κατά τη φράση του συρμού- και ορισμένα μεγαλοστελέχη πολυεθνικών που συνήθως απολαμβάνουν υψηλούς μισθούς με bonus και όλα τα σχετικά. Σας λέω λοιπόν ότι μια συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στέλεχος της πασίγνωστης Egon Zehnder, η οποία μεταξύ άλλων διαπρέπει και στο κυνήγι ταλέντων για τις μεγάλες εταιρείες. Στην Ελλάδα μάλιστα έχει διακριθεί για τις δουλειές της όσον αφορά την εξεύρεση και αξιολόγηση στελεχών που προορίζονται για υψηλά πόστα στις τράπεζες και σε άλλες εταιρείες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Ένα «πουλάκι» με πληροφόρησε ότι μεγαλοστέλεχος της Egon Zehnder -όχι του ελληνικού βραχίονα και το τονίζω αυτό- είναι αντιμέτωπο με πλειστηριασμό για πολυτελές ακίνητο (κατοικία) στη Βούλα, που ανήκει στον ίδιο και την Ελληνίδα σύζυγό του. -Ο εν λόγω είναι αλλοδαπός και, επαναλαμβάνω, δεν έχει καμία σχέση με την Egon Zehnder Ελλάδος. Παραέχει όμως σχέση με τον βραχίονα της πολυεθνικής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου φέρεται να κατέχει υψηλή θέση στο εκεί γραφείο της. Τώρα, θα σας τρώει η περιέργεια, ποια είναι η χώρα. Το ξέρω, αλλά το μόνο που θα σας πω είναι ότι η πρωτεύουσά της, την οποία διέρχεται ο Δούναβης, θεωρείται από τις ομορφότερες στην Ευρώπη. Το μεγαλοστέλεχος, περί το 2006 αγόρασε μαζί με τη σύζυγό του αυτή την πολυτελή κατοικία των 526 τ.μ., στη Βούλα η οποία, παρακαλώ, διαθέτει και πισίνα 52 τ.μ. Παράλληλα, όμως, πήρε και κάτι δάνεια από τη Eurobank που έγραψε προσημειώσεις για 2,14 εκατ. ευρώ και 431.886 ελβετικά φράγκα, που κάποτε ήταν και πολύ της μόδας. Κατά τα φαινόμενα τα δάνεια «κοκκίνησαν» και πέρασαν στο πακέτο Cairo 1 και μέσω αυτού στην αρμοδιότητα της doValue, που προχώρησε σε κατάσχεση για ποσό 200.000 ευρώ «το οποίο αποτελεί μέρος του επιταχθέντος κεφαλαίου, ρητώς επιφυλασσομένη για την είσπραξη του συνόλου αυτής με άλλη αναγκαστική εκτέλεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σε άλλο πλειστηριασμό, εντόκως, μετά των εξόδων εκτελέσεως, έως την πλήρη εξόφληση». Έτσι, το ακίνητο στη Βούλα έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί περί τα τέλη Ιουνίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 1.011.000 ευρώ. Είπαμε, και οι… ωραίοι έχουν χρέη

Παραγοντιλίκι και shopping

Στη Νέα Υόρκη μετακομίζουν οι παράγοντες, εκεί, γύρω στις 11 Απριλίου, για να συμμετάσχουν στο "Capital Link Invest in Greece Forum: A New Era - A New Direction for Greece" των αδελφών Μπορνόζη, που ήδη μετρά 23 χρόνια ιστορίας. Δεκάδες Υπουργοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και οι… υπόλοιποι, έχουν δηλώσει συμμετοχή και φυσικά θα επωφεληθούν της παρουσίας τους στο Μεγάλο Μήλο, αφού δεν είχαν φέτος την ευκαιρία να κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους. Έχουν κλειστεί ραντεβού, συνεντεύξεις, παράλληλες εκδηλώσεις, επαφές με την Ομογένεια, αλλά και πολύ… shopping.

Ο... αισθηματίας

Χωρίς να πετάει στα ύψη η χρηματιστηριακή αγορά, η εταιρεία Πληροφορικής Entersoft αξίζει σήμερα 147,5 εκατ. ευρώ. Η Epsilonet, που ανακοίνωσε σημαντική αύξηση +50% της κερδοφορίας της, έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Κι ερχόμαστε στον Όμιλο Quest του Θεόδωρου Φέσσα και της Ευτυχίας Κουτσουρέλη. Αν αποφάσιζαν να εισάγουν τις μετοχές της θυγατρικής τους Unisystems στο Χρηματιστήριο με μια δημόσια εγγραφή, ποια αποτίμηση θα ήταν αποδεκτή από την αγορά; Με αυτή τη λογική, ο Όμιλος Συμμετοχών Quest Holdings (που, εκτός από την Unisystems, έχει την ACS και είναι στην Ενέργεια) είναι λογικό να αξίζει μόνον 630 εκατ. ευρώ; Υ.Γ.: Σημειώστε ότι σε αυτήν την περίπτωση, η στήλη δεν αποτιμά τα αισθήματα, γιατί τότε δεν έχουμε να κάνουμε μόνον με τον ισχυρότερο στην Πληροφορική, αλλά και με τον μεγαλύτερο αισθηματία της αγοράς.

Το νέο πεντάστερο (και τα σχέδια) του Χ. Ιωάννου

-Kι επειδή μπορεί ο καιρός να μην το θυμίζει, αλλά μπαίνουμε στην άνοιξη, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το -Θεού θέλοντος και… covid επιτρέποντος- opening του νέου εντυπωσιακού ξενοδοχειακού συγκροτήματος που ετοιμάζει ο Χρήστος Ιωάννου στη Σαντορίνη. Πρόκειται για ένα σχέδιο με μεγάλη ιστορία, το οποίο θα «πατήσει» σε υφιστάμενη μονάδα στη Μεσσαρά, που είχε αποκτήσει ο όμιλος από το 1987, ενώ στη συνέχεια εξαγοράστηκαν κι άλλες εκτάσεις με αποτέλεσμα το νέο luxury συγκρότημα να αναπτύσσεται σε 43 στρέμματα. Οι εργασίες για το γκρέμισμα της παλιάς μονάδας και τη δημιουργία της νέας ξεκίνησαν από το 2020 και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο να ολοκληρωθούν αυτή την περίοδο. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε έγινε τον περασμένο Νοέμβριο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Donkey Hotels (την πρώην «Αθήναιον», που ελέγχει το Intercontinental και τα ξενοδοχεία της YesHotels), ύψους 5.482.622 ευρώ. Η ΑΜΚ έγινε με την έκδοση 528.191 νέων ονομαστικών μετοχών της εταιρείας «δια κεφαλαιοποιήσεως προσωρινών καταθέσεων που είχαν πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί στο εξωτερικό» προκειμένου να καλυφθεί η ΑΜΚ της θυγατρικής «Σαντορίνη Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις». Παράλληλα, η Donkey έδωσε τις απαραίτητες εγγυήσεις προς τη θυγατρική για την έκδοση δύο κοινών ομολογιακών δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 20,46 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε τον περασμένο Δεκέμβριο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη θυγατρική, ύψους 6 εκατ. ευρώ, αλλά και η έκδοση ενός ακόμη ομολογιακού ύψους 2,61 εκατ. ευρώ. -Όσον αφορά το νέο συγκρότημα, να σας πω ότι αποτελείται από δύο μονάδες, έχει δυναμικότητα 121 δωματίων, με τα μισά να διαθέτουν και ιδιωτικές πισίνες. Σας είπα ότι η υπόθεση έχει μακρά ιστορία και τούτο καθώς το συγκρότημα της Σαντορίνης προοριζόταν να αποτελέσει τον δεύτερο «σταθμό» της InterContinental Hotels Group στην Eλλάδα, που θα άνοιγε τις πύλες του τη σεζόν 2016-17. Tο σχέδιο που είχε ανακοινωθεί επίσημα το 2014 προέβλεπε επένδυση 30 εκατ. ευρώ από την «Aθήναιον», προκειμένου το παλιό Santorini Imageνα μεταμορφωθεί σε InterContinental Santorini Resort and Spa. Mε αυτή την προοπτική η εταιρεία αγόρασε και γειτονικές εκτάσεις ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί το φιλόδοξο πλάνο, ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ήταν πρωτοποριακός, με την υπογραφή γνωστών μεγάλων γραφείων. Oι«προδιαγραφές» δηλαδή, ήταν τέτοιες ώστε να ανταποκρίνεται στο «βαρύ όνομα» της InterContinental που λειτουργεί περιορισμένο αριθμό resorts σε προορισμούς, όπως ο Aγ. Mαυρίκιος, οι Mαλδίβες, το Kο Σαμούι κ.ά. -Tο συγκεκριμένο πλάνο, όμως, δεν υλοποιήθηκε λόγω αδυναμίας τραπεζικής χρηματοδότησης. Έτσι, μπήκε στο συρτάρι μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες και από το 2019 ξαναβγήκε στον «αφρό» για να υλοποιηθεί ως luxury πεντάστερο της Donkey Hotels. Ο όμιλος πάντως έχει κι άλλα σχέδια. Μετά τη δημιουργία της Donkey, όπου συγχωνεύθηκαν η Αθήναιον και η Yes Hotels, το νέο σχήμα διαθέτει ιδιόκτητες ξενοδοχειακές υποδομές (AthenaeumInterContinental, Semiramis, New Hotel, Periscope) 85.000 τ.μ., με το επενδυτικό πλάνο, σε ορίζοντα τετραετίας, να προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών στα 50 εκατ. ευρώ και των λειτουργικών κερδών στα 15 εκατ. ευρώ, «εστιάζοντας στη δυνατότητα εξαγοράς και ‘επανατοποθέτησης’ υφιστάμενων μονάδων σε αστικά κέντρα, αλλά και στην ανάπτυξη νέων μονάδων σε δημοφιλείς προορισμούς», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Μόσχα: (Αφού κλείσαν σπίτια) ανοίγουν... το μαγαζί

Θλιβερό μεν, αλλά κατά μια ερμηνεία είναι κάπως σαν επιστροφή στην κανονικότητα: Επαναλειτουργεί σήμερα Πέμπτη το χρηματιστήριο της Μόσχας, έναν μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 09.50 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 14.00 το μεσημέρι, ώρα Μόσχας. Θα διαπραγματευτούν 33 μετοχές, μεταξύ των οποίων οι Gazprom, Sberbank, VTB και Rosneft, ενώ θα υπάρξει απαγόρευση του short selling.

Ο Κύπριοι φέρνουν κάτι νέο στην Πληροφορική

Η ελληνική αγορά Πληροφορικής πρώτα ανθεί στη… Μεγαλόνησο και μετά έρχεται στην Αθήνα. Μια νέα πλατφόρμα Regulatory Technology ή, αλλιώς, #regtech για τους μυημένους, το FRCS - Financial Reporter Compliance Suite εμφανίστηκε δυναμικά στην τραπεζική αγορά. Κλείνουν τα ραντεβού με τις τράπεζες και τους servicers κόκκινων δανείων. Η νέα πλατφόρμα προσφέρει λύσεις που οι παλαιότερες δεν είχαν προβλέψει, γιατί το τότε κανονιστικό πλαίσιο είναι διαφορετικό. Είναι μια λύση για τις Τράπεζες και όχι μόνο, που… πονοκεφαλιάζουν αρκετά με τις αυξημένες ανάγκες reporting τα τελευταία χρόνια στις διάφορες εποπτικές αρχές. Οι δημιουργοί της, μια εταιρία παροχής τεχνολογικών υπηρεσιών, με ηγετική θέση στην Κύπρο, δεν σταματούν να τη βελτιώνουν - είναι ήδη στην 4η γενιά - και πηγές μας ανέφεραν ότι επισκέφθηκαν πρόσφατα την Αθήνα και είχαν μια σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών, Τραπεζών και εταιριών διαχείρισης δανείων. Δεν ήταν δύσκολο, καθώς μαθαίνουμε ότι ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, που ηγείται μιας ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρίας λύσεων Πληροφορικής, είναι παλιός γνώριμος του χώρου, με επιτυχημένη θητεία σε γνωστές εταιρίες Πληροφορικής, αλλά και τραπεζικών υπηρεσιών.