search icon

Αγορές

700 μονάδες χάνει ο Dow Jones – Φόβοι για ύφεση λόγω ομολόγων

Αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων στα ομόλογα για πρώτη φορά από το 2007

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Σβήνει το διήμερο ράλι που ξεκίνησε από την Παρασκευή και κορυφώθηκε χθες μετά και την εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ-Κίνας, καθώς η αρχική ήπια κατοχύρωση κερδών έχει λάβει διαστάσεις ισχυρής διόρθωσης, με τον Dow Jones να χάνει 700 μονάδες.

Αιτίες του σημερινού sell-off: Oι εμπορικές ανησυχίες που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές δεν πείθονται πως οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο η πιο ανησυχητική εξέλιξη της ημέρας και αυτή που πραγματικά βάζει σε αρνητικές σκέψεις τους επενδυτές είναι η αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων στα ομόλογα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 2007. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα:

Ο βιομηχανικός δέικτης βαραίνει από τις πιέσεις σε Boeing (-5), Caterpillar (-6,5%) και Apple (-4,4%), ενώ οι τράπεζες είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές του S&P 500, με απώλειες σε BofA, JP Morgan και Wells Fargo με απώλειες 5-6%.. Οι όγκοι συναλλαγών έχουν αυξηθεί και υπάρχει έντονη κινητικότητα πωλητών στον δείκτη-βαρόμετρο της Wall Street, καθώς ο S&P υποχωρεί κάτω από τον Κινητό Μέσο 200 Ημερών.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 2,80% στις 25.104 μονάδες, ο S&5 500 σημειώνει πτώση 2.4% στις 2.723 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 3,43% χαμηλότερα, στις 7.184μονάδες.

Έχασε κρίσιμη τεχνική στήριξη ο S&P 500 – Κάτω από το  Κινητό Μέσο 200 Ημερών, αυξήθηκαν οι όγκοι

Οι επενδυτές καλωσόρισαν αρχικά την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την αύξηση των δασμών στην Κίνα στο 25% τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά γρήγορα επέστρεψαν οι ανησυχίες για το αν οι δύο δυνάμεις θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία.

Δεδομένου ότι δεν είναι προγραμματισμένες για σήμερα ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων ή οικονομικών στοιχείων, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις αποδόσεις των ομολόγων αλλά και στο πετρέλαιο που ενισχύεται οριακά στα 62 δολάρια/βαρέλι (Brent). Στα 53$ το αργό.

Το δολάριο κερδίζει και πάλι έδαφος έναντι ευρώ στο 1,1338 EUR/USD παρότι νωρίτερα υποχωρούσε.

Γιατί τα ομόλογα τρόμαξαν τους επενδυτές – Στο 10ετές σπεύδουν οι επενδυτές

Η προσοχή είναι στραμμένη όμως στην ενδιαφέρουσα κινητικότητα στα ομόλογα, όπου η απόδοση του 3ετούς ξεπέρασε για πρώτη φορά σε 10 χρόνια αυτήν του 5ετούς, ενώ το αμερικανικό 10ετές αποκλιμακώνεται στο 2,89%, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στην ασφάλεια του 10ετούς.

Η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων -που συμβαίνει όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων ξεπερνούν εκείνες των μακροπρόθεσμων- θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο ύφεσης.

Βουτιά της Apple

Εν τω μεταξύ, πιέσεις δέχεται σήμερα η μετοχή της Apple, στον απόηχο υποβάθμισής της από την HSBC, η οποία επικαλείται την υπερβολική εξάρτηση του τεχνολογικού κολοσσού από ένα μόνο προϊόν, καθώς και την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών.

Η HSBC υποβάθμισε τη μετοχή της Apple σε «hold» από «buy», ενώ περιέκοψε τη 12μηνη τιμή – στόχο της στα 200 δολ. από 205 δολ. προηγουμένως.

Υπό βαριά πίεση βρίσκονται και άλλες τεχνολογικές μετοχές, με την Amazon να υποχωρεί κατά 4,6%, τη Netflix να καταγράφει απώλειες 3,3% και την Alphabet να σημειώνει πτώση 3,7%.

Η μετοχή της Apple υποχωρεί κατά 4,4%, κάτω από τα 177 δολ., διευρύνοντας τις βαριές απώλειες που καταγράφει ήδη στο τρέχον τρίμηνο (-20%).

 

Exit mobile version