Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα νέα στρατιωτικά πλήγματα στο Ιράν και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια.
Ο πανευρωπαϊκός STOXX Europe 600 κατέγραφε πριν από λίγο άνοδο 0,22% στις 629,40 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχυόταν κατά 0,06% στις 10.497,41 μονάδες, ενώ ο DAX σημείωνε άνοδο 0,48% στις 25.305,09 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδιζε 0,39% στις 8.205,39 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινείτο υψηλότερα κατά 0,32% στις 50.059,27 μονάδες.
Στην Ισπανία, ο IBEX 35 ενισχυόταν κατά 0,45% στις 18.373,30 μονάδες.
Ο πόλεμος στο Ιράν εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών, μετά τα νέα «αμυντικά πλήγματα» που πραγματοποίησαν αμερικανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με τη CENTCOM.
Οι επιθέσεις στόχευσαν θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και ιρανικά σκάφη που φέρονται να επιχειρούσαν να τοποθετήσουν νάρκες στα Στενά του Ορμούζ.
Σε απάντηση, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «κατάφωρη παραβίαση» της εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ «θα πρέπει να ανοίξουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».
Η νέα ένταση σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί μέσω Truth Social ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη «προχωρούν καλά» και ότι μια ειρηνευτική συμφωνία ίσως βρίσκεται κοντά.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν από νωρίς, με το Brent να κινείται χαμηλότερα κάτω από τα 98 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI κάτω από τα 92 δολάρια, καθώς οι αγορές προσπαθούν να εκτιμήσουν αν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν μπορούν ακόμη να οδηγήσουν σε επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ.
Στην Ασία, οι αγορές κινήθηκαν ανοδικά, με τους βασικούς δείκτες σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.
Τα futures στη Wall Street εμφάνιζαν περιορισμένες μεταβολές νωρίς την Τετάρτη, μετά το τεχνολογικό ράλι που οδήγησε τους S&P 500 και Nasdaq Composite σε νέα ιστορικά υψηλά.
Για σήμερα δεν αναμένονται σημαντικές εταιρικές ανακοινώσεις ή μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί οι τουρίστες εγκαταλείπουν τις βαλίτσες τους στην Ιαπωνία;
H ιστορία πίσω από το κοντέινερ: To μεταλλικό κουτί που άλλαξε το εμπόριο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
