search icon

Αγορές

ΗSBC για stress tests: Πιο σκληρά, αλλά προσπελάσιμα

Τι εκτιμά η επενδυτική

Του Δημήτρη Παφίλα

Πιο σκληρά, αλλά προσπελάσιμα είναι τα stress tests όπως υπογραμμίζει στον τίτλο της η ΗSBC, ύστερα από την ανακοίνωση των όρων των stress tests. Το πιο σκληρό σενάριο δεν είναι ανησυχία κατά την άποψη της HSBC καθώς τα επίπεδα αποτελεσμάτων των μακροοικονομικών μεταβλητών είναι πάνω από τα tests του 2015, κι αυτό είναι υποστηρικτικό της θετικής μας στάσης για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζει η έκθεση στο προοίμιο της. 

Η ΗSBC, προσθέτει ότι, από τις 17 Οκτωβρίου είχε ως προσδοκία να περάσουν τα stress tests κάτι που επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση της EBA. Όλες οι παράμετροι (ΑΕΠ, τιμές ακινήτων, ανεργία κλπ) είναι υψηλότερες από την εκδοχή του 2015. «Ομολογουμένως, τα tests του 2015 ήταν ιδιοσυγκρουσιακά στην ιδέα ότι βασικό σενάριο ήταν κακό και το δυσμενές σενάριο χειρότερο, ενώ αυτή τη φορά τα πράγματα είν αι πιο νορμάλ με θετική δυναμική στο βασικό σενάριο και σοβαρούς περιορισμούς στο δυσμενές σενάριο», συμπληρώνει η έκθεση. «Αλλά τα πράγματα έχουν βελτιωθεί από το 2015, που σημαίνει ότι οι τράπεζες είναι ικανές να ξεπεράσουν το εμπόδιο».

Η ΗSBC για να διαπιστώσει πόσο προσπελάσιμοι είναι οι έλεγχοι συνέκρινε τα μακροοικονομικά στοιχεία των υποθέσεων για το 2017 κάτω από το δυσμενές σενάριο του 2015 και κάτω από τα αποτελέσματα του 2020 με το δυσμενές σενάριο του 2018. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι 4,3% υψηλότερη, η ανεργία είναι 8,4 μονάδες χαμηλότερη, οι τιμές είναι 1,6% χαμηλότερες, οι τιμές των αστικών ακινήτων 1% χαμηλότερες και των εμπορικών ακινήτων 9,2% χαμηλότερες. Το τελευταίο στοιχείο δείχνει να είναι απειλή, αλλά η σημασία των ενεχύρων είναι αρκετή για να σκεφθούμε ότι δεν αποτελεί απειλή για τις τράπεζες.

Exit mobile version