search icon

Αγορές

Ισχυρές απώλειες στην Ασία στον απόηχο της Fed

Οι ανακοινώσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας για τα επιτόκια προκάλεσαν αναταράξεις στις αγορές

Στο βαθύ «κόκκινο» έκλεισαν οι ασιατικοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στις ανακοινώσεις της Federal σχέδια για αύξηση των επιτοκίων από τον προσεχή Μάρτιο.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 έχασε 3,3% ενώ ο ευρύτερος Topix μειώθηκε 2,3%. Στη Νότια Κορέα ο Kospi έχασε 3,13% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng και ο Hang Seng Tech υποχώρησαν 2,56% και 4,61% αντίστοιχα.

Στην ηπειρωτική Κίνα  ο Shanghai Composite σημείωσε απώλειες 0,88% και ο  Shenzhen component μειώθηκε κατά 1,52%.

Στην Αυστραλία ο ASX 200 γύρισε από τα κέρδη σε απώλειες 2%. Sell – off σημειώθηκε και στις αγορές της Νότιας και της ΝΑ Ασίας. Ο ινδικός Nifty 50 έχασε 1,87% και ο Straits Times 0,59%. Στην Ινδονησία ο Jakarta Composite έχασε 0,15%.

Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας έχασε 2,23%.

Απώλειες σημειώθηκαν και χθες στην Wall Street, μετά τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed. Η κεντρική τράπεζα κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια της, ωστόσο σημείωσε ότι περιμένει ότι σύντομα θα είναι η κατάλληλη στιγμή για την αύξηση τους, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων από τα ιστορικά τους χαμηλά τον Μάρτιο. Η Fed αναγκάστηκε να μειώσει κοντά στο μηδέν τα επιτόκια της στο ξέσπασμα της πανδημίας. Οι επενδυτές περιμένουν έως και τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, παραδέχτηκε στην συνέντευξη Τύπου ότι ο πληθωρισμός ασκεί πιέσεις τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και αναμένεται να επιμείνει με αποτέλεσμα  η  Fed να είναι πιθανό να υιοθετήσει μια ακόμα επιθετικότερη πολιτική.

Διαβάστε ακόμη:

Σκρέκας: Πιθανόν να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα

Βρετανία: Γιατί «απογειώθηκαν» οι τιμές στα ενοίκια – Άνοδος 9,9% στο Λονδίνο μέσα σε έναν χρόνο

Διακοπές ρεύματος: Σε ποιες περιοχές υπάρχουν ακόμα προβλήματα (vid)

 

 

Exit mobile version