search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο πάνω από τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά το 2014

Ο Γενικός Δείκτης υπερέβη με... φόρα το κρίσιμο όριο των 1.000 μονάδων και έφθασε στο +8% μέσα στον πρώτο μήνα του 2023 - Νέα ρεκόρ για Mytilineos, Ελλάκτωρ και ΕΤΕ - Ισχυρή άνοδος σε τράπεζες και Lamda Development - «Άλμα» από Inform Λύκος, MIG

Έπειτα από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε επιτέλους να κλείσει άνω των 1.000 μονάδων, υπερβαίνοντας το κρίσιμο ψυχολογικό όριο για πρώτη φορά από τις 8 Δεκεμβρίου του 2014. Η ελληνική αγορά, η οποία σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό 8ετίας, είχε ως σύμμαχο τόσο το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, όσο και τις εγχώριες εταιρικές εξελίξεις.   

Μεταξύ άλλων, η μετοχή της Mytilineos τέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς τα άκρως ικανοποιητικά μεγέθη του δ’ τριμήνου οδήγησαν τη μετοχή στα 23 ευρώ (νέο ιστορικό υψηλό). Εντυπωσιακή μεταβολή κατέγραψε και η Lamda Development (υψηλό 3μήνου), εν μέσω των προοπτικών για την επένδυση στο Ελληνικό. Τράπεζες, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Aegean επίσης βρέθηκαν σε θετικό έδαφος, ενώ άλμα πραγματοποίησαν οι Inform Λύκος – MIG. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 1,02% και διαμορφώθηκε στις 1.004,00 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (993,86 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 997,47 έως 1.009,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 72,2 εκατομμύρια ευρώ.  

Κοντά σε υψηλό 3ετίας οι τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος επωφελήθηκε του θετικού κλίματος, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί δυναμικά στο +2,24% και τις 744 μονάδες, προσεγγίζοντας εκ νέου το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 3ετίας (750 μονάδες). Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, αναρριχήθηκε στο +3,7% και τα 4,3 ευρώ (υψηλό αρκετών ετών), με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο +2,7% και το 1,18 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank σημείωσε άνοδο στο +1,5% και το 1,17 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς τερμάτισε στο +0,2% και το 1,81 ευρώ (υψηλό 20 μηνών). Πιο αναλυτικά:  

Ξεχώρισαν Mytilineos, Lamda, Inform Λύκος 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,23% και 2.427 μονάδες), η Mytilineos αποτέλεσε τη μεγάλη «πρωταγωνίστρια», λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρότατα κέρδη του 2022, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα του προβλεπόμενου. Στο +1,1% και τα 23,1 ευρώ η μετοχή, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και στα 23,3 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Ελλάκτωρ εκτινάχθηκε στο +3,8% και τα 2,18 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για ενδεχόμενη πώληση της ΑΚΤΩΡ. Άνω του 5,3% καθορίστηκε, επιπλέον, η άνοδος για τη Lamda Development, ενώ οι μετοχές των Aegean και ΔΕΗ εμφάνισαν κέρδη 3,5% και 2% αντίστοιχα. ΕΛΠΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΟΠΑΠ ακολούθησαν τουλάχιστον στο +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάνα διόρθωσε στο -1,5% και τα 14,2 ευρώ, με τις Τέρνα ΕνεργειακήMotor Oil να περιορίζονται κατά 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,05% και 1.540 μονάδες), οι μετοχές των Fourlis, Intrakat, Entersoft και Παπουτσάνης ξεχώρισαν στο +2%, με τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής να διευρύνεται κοντά στο +5%, δίνοντας συνέχεια στο ράλι της Τετάρτης. Η μετοχή της IDEAL έκλεισε στο +5,6%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Inform Λύκος, η οποία εκτοξεύθηκε στο +11,6% και τα 2,60 ευρώ, χάρη στην τιμή εισαγωγής της AustriaCards. «Άλμα» κατά 5,9% πραγματοποίησε και η MIG.  

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 81 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 27 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι 

Τρίτη και «φαρμακερή» 

Η Λεωφόρος Αθηνών, στην τρίτη διαδοχική προσπάθεια, κατόρθωσε να διασπάσει τις αντιστάσεις των 1.000 μονάδων, υπερασπιζόμενη έως τέλους το κρίσιμο ψυχολογικό όριο και ανεβάζοντας στο +8% τα συνολικά κέρδη του 2023. 

Τράπεζες, ενέργεια και κατασκευές αποτέλεσαν -και πάλι- τους κλάδους με τις καλύτερες αποδόσεις, ενεργώντας σε ρόλο «καθοδηγητή» της εγχώριας αγοράς. Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου ήλθαν να παράσχουν επιπλέον στηρίγματα, όπως φάνηκε στις περιπτώσεις των Mytilineos και Τιτάνα.  

Και φυσικά, μην ξεχνάμε τόσο την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα φέρει «φρέσκα» και «ποιοτικά» κεφάλαια, όσο και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα οποία πιστοποιούν την ελκυστικότητα των ελληνικών εταιρειών. 

Συν τοις άλλοις, στον ορίζονται υπάρχει, ακόμη, η καθιερωμένη αναθεώρηση των βασικών δεικτών του MSCI (στις αρχές Φεβρουαρίου), η οποία ενδεχομένως «κρύβει» ορισμένες ευχάριστες εξελίξεις για τις εισηγμένες (Motor Oil, Πειραιώς, ΕΛΠΕ). Ωστόσο, καλό είναι να κρατάμε μικρό «καλάθι». 

Αύριο, στο μεταξύ, η αγορά περιμένει την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Fitch. Το προηγούμενο διάστημα είχαν διακινηθεί σενάρια περί πιθανής αναβάθμισης, κάτι το οποίο -εφόσον επιβεβαιωθεί- θα μας φέρει ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα (σήμερα βρισκόμαστε στο «BB», δηλαδή δύο βήματα μακριά).       

Από την άλλη πλευρά, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα είναι ρόδινα. Σε λίγους μήνες θα στηθούν -εκτός απροόπτου- διπλές βουλευτικές εκλογές, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε «απαγορευτικά» επίπεδα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στη «σφιχτή» πολιτική των υψηλών επιτοκίων.     

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές          

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ήπια κέρδη στο +0,63% και τις 454 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,24%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,32%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,94% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,17%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει οριακή πτώση κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,8%, χάρη στο +9% της Tesla. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν «γκάζι», μετά τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,73% και τα 81,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,43% και τα 87,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, υποχωρεί στο -0,57% και τα 1.931 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Τα… στοιχήματα για τον Ράμμο, τα γκάλοπ και η στρατηγική, το νέο αφεντικό της UBS στην Ελλάδα, ο ψυχίατρος του real estate και το CVC – Vodafone2

Ενα μπουφάν από τα πανεπιστήμια της ελίτ και τις συμμορίες του Μπρονξ γίνεται ξανά μόδα

Ενα ταξίδι ζωής στη Γροιλανδία: Η αυθεντική εμπειρία του απώτατου Βορρά

Exit mobile version