-Χαίρετε, η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε από χθες και η γραμμή του Μ.Μ είναι απλή και ξεκάθαρη, πλήρως προσαρμοσμένη στη γενικότερη στρατηγική που θέλει να πάει την προεκλογική του εκστρατεία. Ηπιοι τόνοι, παρουσίαση κυβερνητικού έργου και «σόλο καριέρα» Μητσοτάκη παντού, σ’ όλη τη χώρα, δυο και τρεις εμφανίσεις την ημέρα. Σε μια επίδειξη τακτικής και ισχύος ο πρωθυπουργός χθες παρέμεινε και έκανε κανονικά το πρόγραμμά του στην Κρήτη, θα γυρίσει σήμερα, θα πάει στη Βουλή να μιλήσει την Παρασκευή για την πρόταση δυσπιστίας και θα καταλήξει στο αεροπλάνο την ίδια ημέρα για να φτάσει -έπειτα από 20ωρο ταξίδι- στην Ιαπωνία, σε επίσημη επίσκεψη.

Τα γκάλοπ και η τακτική

-Εντάξει, μερικές βολές θα πέσουν και από την κυβέρνηση, λίγο Καλογρίτσας και μαύρα, ήδη πάνε οι καταγγελίες της γραμματέως του στον οικονομικό εισαγγελέα και από εκεί φαντάζομαι και στην Αρχή για το Ξέπλυμα, λίγο «νεκρή Μαρία», λίγο καταγγελίες Κοντονή για φωτογραφικές ρυθμίσεις ποινικού κώδικα και μετάθεση εκλογών το 2019 από ΣΥΡΙΖΑ. Όμως όχι πολλά, γιατί -όπως λέει η πηγή στο Μ.Μ- «εμείς δεν θέλουμε να πολώσουμε, όλα τα γκάλοπ μας δείχνουν ανοδικά και τα ποιοτικά μας στοιχεία είναι πιο καλά από ποτέ τον τελευταίο χρόνο. Πάμε καλά και το βλέπουμε, δεν θα αλλάξουμε τακτική τώρα, οι πολίτες δεν… χορταίνουν με σκανδαλολογία αλλά με δουλειές, ανάπτυξη και εικόνα σοβαρότητας. Δεν… τρώγεται η δημοκρατική και η θεσμική εκτροπή που πουλάει ο αντίπαλος». Μάλιστα, κατανοητό για κόμμα που προηγείται και έχει ακόμα παροχές μέχρι την Άνοιξη να δίνει.

ΣΥΡΙΖΑ

-Κατανοητό όμως και αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού κάτι άλλο δεν φαίνεται να έχει στην προεκλογική του φαρέτρα. Απλά εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί πήρανε την Πόπη για εκπρόσωπο, για να δώσουν ένα πιο ήπιο, πολιτισμένο και θα έλεγα elegant profile στην προεκλογική καμπάνια τους (ε, όπως και να το κάνουμε, η κυρία έχει αποκτήσει ένα στυλ τόσα χρόνια με τις παρέες της καλής Αθήνας) αλλά βγάζουν τον Τζανακό να γαβγίζει. Αδελφάκι μου, για να φτάσεις να αποκαλείς αλήτη τον sir Koumoutsakos θα πρέπει να κοιτάς πιο τακτικά το ζάχαρό σου!

Ράμμος

-Και κάτι τελευταίο για το όλο θέμα, οι Ανεξάρτητες Αρχές και τα διορισμένα μέλη τους… βαφτίζονται Ανεξάρτητα αφού καταλάβουν τις θέσεις τους. Ας μην ξεχνάμε ότι διορίζονται από την πλειοψηφία -δηλαδή, από το κυβερνόν κόμμα- και συνήθως είναι ελεγχόμενα πρόσωπα, με κάποιες περγαμηνές βεβαία και κάποιο «λούστρο» στην εικόνα τους. Αυτό συνέβη και με τον κ. Ράμμο, απλώς οι Συριζαίοι έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά και το προνόμιο να βρίζουν τους πάντες με άνεση. Έτσι, για αυτούς ο Ντογιάκος είναι όργανο της ΝΔ, αλλά ο Ράμμος αδέκαστος δικαστής. Και κάτι ακόμα, τι γνώμη έχει ο κ. Ράμμος που έβγαλε δια του κ. Τσίπρα όλα τα ονόματα των νομίμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ στα μανταλάκια; Είναι νόμιμο και θεσμικό; Προσχεδιασμένο απολύτως μοιάζει από καιρό και ας περιμένουμε να δούμε το πολιτικό αντάλλαγμα του ανεξάρτητου προέδρου της ΑΔΑΕ. Στοιχηματίζετε;

Το ΔΣ της Τράπεζας Αττικής

-Σήμερα δεν θα βαρεθούμε, καθώς έχουμε μια πλούσια σε γεγονότα ημέρα, αφού στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής του ESM και θα συναντήσει τον Χρ. Σταϊκούρα, ο Άρειος Πάγος συζητά για τους πλειστηριασμούς και τους servicers, ο Μυτιληναίος ανακοινώνει αποτελέσματα ενώ συνεδριάζει και το ΔΣ της Τράπεζας Αττικής. Όσον αφορά το τελευταίο, παρά τις προσδοκίες της Ellington που έχει λυσσάξει για τη διαχείριση των NPLs, μου λένε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην πρόταση της Thrinvest για συμμετοχή της στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

CVC-Vodafone Νο2

-Σε συνέχεια των όσων έγραφε χθες η στήλη για το CVC που κοιτάζει προς την πλευρά της Vodafone, πηγές που γνωρίζουν καλά τον κλάδο, έλεγαν πως η περίπτωση της Vodafone στην Ελλάδα τείνει να εξελιχθεί κάπως σαν την ιστορία με τον βοσκό και τον λύκο. Ανακυκλώνονται σταθερά διάφορα σενάρια τα τελευταία τρία χρόνια κι όχι πάντα χωρίς λόγο, αφού είναι γεγονός ότι πριν περίπου μια διετία μεγάλος ξένος τηλεπικοινωνιακός όμιλος, αλλά και ένα διεθνές fund, ενδιαφέρθηκαν, αλλά τελικά αποφάσισαν να μην προχωρήσουν. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το deal δεν είναι του ενός δισ., αλλά της τάξης των 2 - 2,5 δισ. ευρώ. Ένα στοιχείο πάντως που συντηρεί τα σενάρια πως ο όμιλος Vodafone πρέπει να έχει κάποιον ιδιαίτερο σχεδιασμό για την ελληνική θυγατρική και το μέλλον της, είναι ότι η θητεία του ανώτατου management ανανεώνεται κάθε χρόνο, αντίθετα με την πρακτική του ομίλου διεθνώς που ανανεώνει τα συμβόλαια των κατά τόπους CEO για 3 ίσως και 4 χρόνια. Όσον αφορά το CVC, το ενδιαφέρον του για τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα είναι υπαρκτό και δεδομένο και μάλιστα είχε κάνει due diligence στη Wind, όταν η εταιρεία είχε κρεμάσει πωλητήριο. Επίσης, επιβεβαιώνεται η ικανοποίηση από την πλευρά του CVC για τις επιδόσεις των επενδύσεών του στην Ελλάδα και μάλιστα τα management των εταιριών που ελέγχει επιβραβεύτηκαν με bonus για το 2022. Για τη Vivartia δεν ξέρω αν ισχύει, γιατί είπαμε πως η συγκυρία δεν βοήθησε καθόλου τον κλάδο τροφίμων - γαλακτοκομικών και επιπλέον έχω μια εντύπωση πως τα bonus εκεί έχουν προεισπραχθεί, αν δεν κάνω λάθος.

Το νέο αφεντικό της UBS στην Ελλάδα

-Ζεστές φήμες που έφθασαν μόλις στη στήλη από την αλλοδαπή: Φαίνεται πως πρέπει να ετοιμαζόμαστε για αλλαγές στην UBS όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου τη θέση αναλαμβάνει ο Νάσος Θανόπουλος γνωστός από τη θητεία του στη Μοrgan Stanley, αλλά και από τις στενές σχέσεις που έχει με την τέως βασιλική οικογένεια, καθώς έχει κουμπάρο τον Νικόλαο, ενώ έχει βαφτίσει και ένα από τα παιδιά του Παύλου. Θα πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά, αν επαληθευτούν οι φήμες, η στήλη προτίθεται να τον στηρίξει με θέρμη επειδή για να τον εγκρίνει η Μαρί Σαντάλ για νονό, πρέπει να έχει αντέξει πολλά.

Ο ψυχίατρος που κάνει business εκατομμυρίων στο real estate

-Για τη στρατηγική επένδυση της Μirum Hellas, αρχικού ύψους 500 εκατ. ευρώ στην Ελούντα, που περιλαμβάνει συνολικά 4 ξενοδοχεία, μαρίνα 64 θέσεων και περίπου 300 κατοικίες προς πώληση ή μίσθωση, λίγο - πολύ τα γνωρίζετε. Πίσω από τη Mirum βρίσκεται ο επιχειρηματίας Βιτάλι Μπορίσοφ (Vitaliy Borisov) τον οποίο πολλοί θεωρούν Ρώσο, αλλά δεν είναι. Γεννήθηκε στην Ουκρανία, έκανε μεγάλη περιουσία αρχικά στη Ρωσία και συγκεκριμένα στη Μόσχα κατασκευάζοντας πολυτελή κατασκευαστικά project και έχει ισραηλινή υπηκοότητα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως πριν ασχοληθεί με τις κατασκευές, είχε σπουδάσει ιατρική και ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Μάλιστα, σε παλιά του συνέντευξη αναφέρει πως εργάστηκε στο γνωστό ιατρικό κέντρο Sklifosovsky της Μόσχας, όπου γνώρισε και τη γυναίκα του. Η κατάρρευση, ωστόσο, της Σοβιετικής Ένωσης δημιούργησε άλλες προοπτικές, οι ευκαιρίες στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό κλάδο ήταν τεράστιες και έτσι αποφάσισε να αλλάξει ρότα. Όσο για τη μεγάλη επένδυση στην Κρήτη, ο ίδιος λέει πως το 2000 επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Κρήτη για διακοπές με την οικογένειά του και αποφάσισε να επενδύσει στο νησί. Έχει υλοποιήσει ήδη αρκετά project real estate development στην Κρήτη, με το Elounda Hills που σχεδιάζει να είναι έτοιμο σε μια 5ετία να είναι και το μεγαλύτερο της Mirum στη χώρα μας.

H ανοδική κίνηση του Λύκου

-Σε μια μάλλον μίζερη ημέρα στο Χρηματιστήριο, η μετοχή της Inform Λύκος κατέγραψε άνοδο 4,48%, καθώς οι επενδυτές απέκτησαν μεγαλύτερη ορατότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης με την Austriacard και τις μετοχές που θα λάβουν. Η διαπραγμάτευση του συνόλου των μετοχών της «νέας» εταιρείας σε Βιέννη και Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου, ενώ η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών έχει οριστεί σε 13,42 ευρώ, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Διοίκησης με βάση την αποτίμηση που περιλαμβάνεται στο fairness opinion της PwC. Οπότε χθες η μετοχή της Inform Λύκος κινήθηκε υψηλότερα για να καλύψει την απόσταση με βάση τη σχέση ανταλλαγής και ήδη βρίσκεται στο +9,4% από την αρχή του έτους.

Αναβολή για το κυβερνητικό πάρκο της ΠΥΡΚΑΛ

-Το θέμα της δημιουργίας του κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ επρόκειτο να συζητηθεί χθες το απόγευμα στη Μικτή Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Στα θέματα ημερησίας διάταξης περιλαμβανόταν «η γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου με την επωνυμία «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, εντός της Δημοτικής Ενότητας Υμηττού του δήμου Δάφνης – Υμηττού», ωστόσο τελικά πήρε αναβολή δεδομένου ότι έχουν ζητηθεί περαιτέρω λεπτομέρειες και παροχή διευκρινίσεων από μελετητές και λοιπούς φορείς λόγω της «μείζονος σημασίας του».

To lifting του TITANA

-Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ (κυρίως από την αμερικανική δραστηριότητα, αφού εκεί παράγεται το 60% του συνολικού τζίρου) δικαιολογούν την εκτίναξη της μετοχής στα 14 ευρώ. Φαίνεται όμως ότι περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις στον Όμιλο, αφού μαθαίνουμε ότι ο νέος CEO προχωρεί σε αλλαγές στο παλιό στελεχιακό δυναμικό και προετοιμάζει μια νέα κατάσταση πραγμάτων στον Όμιλο.

Πόλεμος τιμών (επιτέλους) Cosmote - Nova

-Όποιος επισκεφτεί την ιστοσελίδα της Cosmote σήμερα θα ανακαλύψει με έκπληξη ότι ο πόλεμος τιμών που ξεκίνησε η Νova πριν από 10 μέρες, πέρασε ήδη σε νέο επίπεδο. H Cosmote ξεκίνησε «προσφορές» μέχρι την 31η Μαρτίου προσφέροντας υπηρεσίες οπτικής ίνας (Fiber to the Home) με ταχύτητες 1Gbs σε τιμή κάτω από 50 ευρώ τον μήνα, για δύο χρόνια. Το ίδιο πακέτο μέχρι χθες κόστιζε 70 ευρώ. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι το ευνοϊκό τιμολόγιο της Nova αφορά το ιδιόκτητο δίκτυό της, δηλαδή περίπου 100.000 νοικοκυριά. Αντιθέτως, το ιδιόκτητο δίκτυο FTTH της Cosmote φτάνει σήμερα σε περίπου 1 εκατομμύριο σπίτια κι επιχειρήσεις. Δεν θα αργήσει η στιγμή που στο παιχνίδι των εκπτώσεων θα μπει και η Vodafone.

Στη Γλυφάδα κυκλοφορεί πολύ μαύρο χρήμα (κάτι σας είπα τώρα)

«εξειδικευμένος» trader, o εντιμότατος κύριος Α.Κ., είχε πείσει τους πελάτες του ότι μπορεί να αποκομίζει υψηλές αποδόσεις κάνοντας arbitrage με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Πουλούσε πετρέλαιο Brent στην Ευρώπη, αγόραζε ταυτόχρονα πετρέλαιο WTI στο Τέξας και αντίστροφα, βγάζοντας εύκολα κέρδη για τους «πελάτες» του. Περίπου 70 είναι τα θύματά του που είχαν το θάρρος να τον καταγγείλουν. Υπάρχουν όμως πολλοί περισσότεροι που του έδωσαν λεφτά σε μετρητά, γιατί δεν ήθελαν αποδείξεις και επισημότητες. Ήθελαν μόνον απόδοση τουλάχιστον 10%. Στην οδό Μεταξά της Γλυφάδας κυκλοφορούσε απ’ ό,τι φαίνεται άφθονο -μη επίσημο- χρήμα…