search icon

Αγορές

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street – Όλα τα βλέμματα στο Κογκρέσο (upd)

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους

(Last upd 22.00) Απώλειες εμφανίζει την Τετάρτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου απόψε θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για το όριο χρέους. Κι όλα αυτά, ενόσω διανύουμε την τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου, ο οποίος αποχαιρετά τους δείκτες με μικτά πρόσημα.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει κάμψη ύψους 0,48% και τις 4.185 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 122 μονάδες ή κατά 0,37% και διαμορφώνεται στις 32.919 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, περιορίζεται κατά 0,47% και τις 12.955 μονάδες.

Οι σημερινές διακυμάνσεις λαμβάνουν χώρα εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κογκρέσο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, η οποία αποτελεί το τελευταίο βήμα για την οριστική αποφυγή του καταστροφικού σεναρίου της μερικής στάσης πληρωμών.

Το βράδυ της Τρίτης, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα ο «κλήρος» να πέφτει τώρα στην Ολομέλεια, η οποία καλείται να ψηφίσει τον «πικρό» συμβιβασμό μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Και λέμε «πικρός», γιατί η αύξηση του ορίου χρέους προϋποθέτει τη μείωση των κρατικών δαπανών της περιόδου 2023 – 2024, κάτι το οποίο αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την σφιχτή πολιτική των υψηλών επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στη μετοχή της Nvidia, η οποία χθες κατάφερε (ενδοσυνεδριακά) να ξεπεράσει το όριο του 1 τρισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία, κάνοντας… παρέα στις Amazon, Apple, Alphabet και Microsoft.

Το ορόσημο του 1 τρισ. δολαρίων αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της «τρέλας» σχετικά με ό,τι αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ). Μην ξεχνάμε ότι η Nvidia παράγει μικροτσίπς, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για τον εξοπλισμό ΑΙ.

Όλη αυτή η φρενίτιδα αποτυπώνεται ανάγλυφα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή να έχει υπερδιπλασιάσει την αξία της μέσα στο 2023 (μεταβολή +170%), «φουσκώνοντας» την κεφαλαιοποίησή της κατά τουλάχιστον 600 δισ. δολάρια.

Σήμερα, στο μεταξύ, είναι η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου, με τον Nasdaq να μετράει κέρδη σχεδόν 6,5%. Ωστόσο, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο κάτω του 1%, ενώ ο Dow Jones υποχωρεί κατά τουλάχιστον 3%.

Διαβάστε ακόμα

Το ΠΑΣΟΚ παίζει με τους φόρους (μη, τζιζ), οι… προλήψεις του Μητσοτάκη, ο Γρύλλος παίρνει πλοία της Attica Group και η μάχη της ακτοπλοΐας

Νέες εξαγορές χωρίς βιασύνη για την Ideal Holdings – «Άνοιγμα» σε Μ.Ανατολή, θυγατρική σε Μπαχρέιν (pics)

Πώς αξιολογεί η Moody’s τις τέσσερις τράπεζες μετά τις εκλογές (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version