search icon

Αγορές

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street

Το μετεκλογικό ράλι καλά κραττεί

Ακάθεκτες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι αμερικανικές αγορές, με το ράλι που ξεκίνησε αμέσως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ να παραμένει αναλλοίωτο.

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nasdaq, με κέρδη 0,52% στις 5.445 μονάδες, καθώς το iShares Nasdaq Biotechnology ETF ενισχύεται 2,3%. Σε ανάλογη πορεία ο S&P 500 με άνοδο 0,31% στις 2.253 μονάδες, με τον κλάδο υγείας να ηγείται της ανόδου. Όπως ήταν φυσικό και ο Dow Jones ακολουθεί ανάλογη πορεία, με ενίσχυση 0,21% στις 19.655 μονάδες και τη μετοχή της Apple να εμφανίζει τα υψηλότερα κέρδη (2%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς διάγουν μία εξαιρετικά θετική περίοδο, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Dow Jones έχει «σπάσει» 13 ρεκόρ στο κλείσιμο, ενώ οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη που θα αγγίξουν τουλάχιστον το 2%.

«Πραγματικά με εκπλήσσει η αδιάκοπη άνοδος των αγορών. Μπορεί τα θεμελιώδη να μην είναι εντυπωσιακά αλλά την ίδια ώρα η ενίσχυση των αποτιμήσεων δεν καθιστά την αγορά και τόσο ελκυστική. Μάλλον αυτό που κινεί την αγορά είναι η αισιοδοξία», τονίζει ο Randy Frederick, αντιπρόεδρος της μονάδας παραγώγων της Charles Schwab.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι πιθανότητες η Fed να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας όλο και ενισχύονται, έχοντας φθάσει αυτή τη στιγμή – βάσει του FedWatch της CME Group – στο 95%.

Θετική επίδραση είχε σαφώς και η διαμόρφωση στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015, του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο, ο οποίος έφθασε στις 98 μονάδες, έναντι 93,8 που ήταν τον Νοέμβριο.

Πτωτική κίνηση για τα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 2ετούς να φθάνει στο 1,113% και του 10ετούς στο 2,416%. Κέρδη 0,34% για τον δείκτη δολαρίου, ενώ ανοδικά εξακολουθεί να κινείται το αμερικανικό αργό, παραμένοντας υψηλότερα από τα 51 δολάρια.

Exit mobile version