Μια παράμετρος η οποία θα βαρύνει το πολιτικό σκηνικό κατά τους επόμενους μήνες είναι οι πλειστηριασμοί. Μπορεί με τη βοήθεια του προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μεταφέρθηκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά παραμένουν και αποτελούν σημαντικό βάρος που εκτός από την κοινωνική διάσταση δυσχεραίνει και την αναπτυξιακή προσπάθεια.

Το τραπεζικό σύστημα ολοκληρώνει την εξυγίανσή του και περισσότερα από 70 δισ. κόκκινα δάνεια πέρασαν πλέον στον έλεγχο funds και εξειδικευμένων εταιριών διαχείρισης. Άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά συνεχίζουν να κρατούν εγκλωβισμένα χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που παραμένουν αποκλεισμένα από την τραπεζική χρηματοδότηση.

Παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις άλλες ρυθμίσεις που αναλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια, λόγω και του κορωνοϊού, το 2021 προγραμματίστηκαν μόλις 5.167 πλειστηριασμοί και από αυτούς πραγματοποιήθηκαν οι 1.576, με τους 1.102 να καταλήγουν άγονοι. Με τον νέο πτωχευτικό νόμο υποβλήθηκαν πέρυσι 650 αιτήσεις από ιδιώτες και επιχειρήσεις, νούμερο αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ασήμαντο σε σχέση με το πλήθος των περιπτώσεων.

Έχοντας συμπληρώσει δύο χρόνια με τον κορωνοϊό, προσεγγίζουμε πλέον το σημείο όπου με την αξιοποίηση των νέων φαρμάκων, των εμβολίων κ.λπ., ο COVID θα είναι στην καθημερινότητά μας χωρίς να υιοθετούνται ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων. Το απόθεμα των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια funds και εξειδικευμένων εταιριών διαχείρισης μεγαλώνει. Μαζί τους αυξάνεται και ο αριθμός των πλειστηριασμών που ανεβαίνουν στις σχετικές πλατφόρμες. Όσοι παρακολουθούν τη συγκεκριμένη αγορά υποστηρίζουν ότι από Μάιο – Ιούνιο τα νούμερα θα «χοντρύνουν» κι όσο περισσότερο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο ο αριθμός των πλειστηριασμών θα μεγαλώνει.