H μεταμνημονιακή περίοδος δεν εξελίχθηκε για την Κυβέρνηση τόσο ανέφελα, όσο προσδοκούσε. Η έξοδος στις αγορές δεν στάθηκε δυνατή λόγω των απαγορευτικών επιπέδων στα οποία κυμαίνονται τα επιτόκια των ομολόγων.

Ταυτόχρονα, οι αμφιβολίες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος φαίνεται να έχουν επιστρέψει, μόλις πέντε μήνες μετά τα stress test. Παρά τη βελτίωση των εξαγωγών και την εντυπωσιακή πορεία του τουρισμού, η χαμηλή πτήση της οικονομίας συνεχίζεται και ο ρυθμός ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο επιβραδύνθηκε, φτάνοντας στο 1,8%.

Μπορεί το ΑΕΠ να κινείται σε θετικό έδαφος για έξι συνεχή τρίμηνα, αλλά οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και ευμετάβλητες, καθώς απέχουμε σημαντικά από την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία. Αυτό άλλωστε είναι φανερό και από την υστέρηση που παρουσιάζουν οι επενδύσεις. Το κλίμα επιδεινώνεται περαιτέρω και από τον παράγοντα της προεκλογικής περιόδου -και μάλιστα παρατεταμένης και έντονης- που προστέθηκε στην εικόνα.

Το διαπίστωσαν από πρώτο χέρι όσοι συμμετείχαν στο πρόσφατο road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι από το μαζικό ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών που συνέπεσε με την παρουσίαση του Χρηματιστηρίου. Οι ξένοι επενδυτές προβληματίζονται και κρατούν αποστάσεις παραπέμποντας το χρόνο των όποιων τοποθετήσεων τους για μετά τις εκλογές.

Πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να έχει εξασφαλίσει την έγκριση των δανειστών ώστε να αναβάλει για έξι μήνες την περικοπή των συντάξεων που ή ίδια ψήφισε. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμούν, η Κυβέρνηση θα ψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια και θα πάει για εκλογές κάπου προς τον Απρίλιο- Μάιο, αξιοποιώντας πολιτικά την παράταση για τις συντάξεις και δίνοντας υποσχέσεις ότι θα παλέψει να ακυρωθεί πλήρως το μέτρο.

Το δεύτερο σενάριο θέλει την Κυβέρνηση έχοντας εξασφαλίσει την προσωρινή αναβολή των συντάξεων, να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία με τα Σκόπια και τις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ για να οδηγηθούμε σε εκλογές ως τον Μάρτιο, με στόχο και ελπίδα να κληροδοτήσει το Μακεδονικό και τις συντάξεις στη ΝΔ, ώστε να φθαρεί γρήγορα. Το τρίτο σενάριο, θέλει τον Πρωθυπουργό να ακούει το οικονομικό επιτελείο που εισηγείται εκλογές τον Σεπτέμβριο 2019, επειδή τον διαβεβαιώνουν ότι ως τότε η οικονομία θα έχει ανακάμψει και τα οφέλη θα είναι αισθητά και στον μέσο πολίτη.