Η δήλωση έγινε πριν από λίγες ημέρες και πέρασε χωρίς να της δοθεί η δέουσα σημασία. Πιθανόν επειδή είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη για την Κυβέρνηση, όσο και για τη χώρα και συνεπώς όλους εμάς.

Το πιθανότερο όμως είναι ότι την επισκίασε το πλήθος των νέων μέτρων που προωθούνται στη Βουλή για ψήφιση. Στις 9 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Reuters για το ελληνικό δημόσιο χρέος είπε: «Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν «κορυφές» στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα – είναι πολύ μακριά».

Και αφού ουσιαστικά ο Γερ. Ντάισελμπλουμ μας είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε με το ελληνικό χρέος την επόμενη 15ετία, στη συνέχεια θέλοντας να κατεβάσει τον πήχη προσδοκιών της ελληνικής πλευράς, πρόσθεσε ότι «οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους μάξιμουμ στο 15% του ΑΕΠ της». Και κατέληξε «γλυκαίνοντας» την Αθήνα ότι «οι συζητήσεις αυτές ωστόσο θα γίνουν μέσα στο 2015, εάν και εφόσον η Ελλάδα έχει προηγουμένως εκπληρώσει κάποιες από τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί από τους δανειστές».

Ουσιαστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ μας είπε ότι σε βάθος 15ετίας και υπό όρους θα εφαρμοστούν τα όποια μέτρα αποφασιστούν για την περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους. Ο επικεφαλής του Eurogroup με τις δηλώσεις του στο Reuters σηματοδότησε το τέλος της περιόδου ανοχής προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Εφερε τον Α. Τσίπρα στη θέση που ήταν ο Α. Σαμαράς πριν από περίπου έναν χρόνο. Τότε που η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε βασίσει το πολιτικό της μέλλον στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία -υποτίθεται- θα ενεργοποιούσε τη συμφωνία του Εurogroup Νοεμβρίου 2012 για την ελάφρυνση του χρέους.

Όταν η κυβέρνηση Σαμαρά πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα είχε χάσει το πολιτικό της μέλλον και οι δανειστές περίμεναν τον επόμενο Έλληνα Πρωθυπουργό για να κάνουν συμφωνία μαζί του. Και τώρα που έκαναν τη συμφωνία, στέλνουν στην Αθήνα το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να περιμένει μεγάλες αλλαγές για το χρέος και η όποια λύση ελάφρυνσης θα δοθεί υπό προυποθέσεις και σε δόσεις, εφόσον φυσικά η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.