Προς την κατεύθυνση αυτή επιχειρεί να κινητοποιήσει οικονομικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων, εξορθολογίζει -στο βαθμό που το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση- τη φορολογία και εκπόνησε το σχέδιο Ηρακλής για να βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Οι τράπεζες είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την αναζωογόνηση της οικονομίας, καθώς αυτή βασίζεται στις μικρομεσαίες εταιρίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει στην Ευρώπη το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους. Μπορεί η τάση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να είναι η παροχή χρηματοδοτήσεων περισσότερο από funds και λιγότερο από τράπεζες, αλλά στην Ελλάδα αφορά πολύ περιορισμένο αριθμό εταιριών που διαθέτουν κατάλληλα μεγέθη ώστε να έχει νόημα για τα funds να εμπλακούν στις χρηματοδοτήσεις. Οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν σήμερα με εκατοντάδες εκατομμύρια μεγάλες δουλειές (ενεργειακά έργα, μεγάλα κατασκευαστικά projects κλπ) αλλά η ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εξακολουθούν να είναι ο κορμός της οικονομίας, εξαρτάται από τις τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται σήμερα να επιβιώσουν μεταξύ δύο δεινών. Από τη μια πλευρά είναι οι διεθνείς τάσεις και οι αλλαγές στην οικονομία που εισάγει το ψηφιακό μοντέλο. Αλλαγές που κλιμακώνονται με ραγδαίες ταχύτητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2012 η σχέση των συναλλαγών στα τραπεζικά καταστήματα προς τις συναλλαγές μέσω e banking ήταν 60% 40%, σήμερα το 83% των πελατών προτιμά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και μόλις το 17% συνεχίζει να πηγαίνει στα υποκαταστήματα. Καλούνται λοιπόν οι τράπεζες να προσαρμόσουν τα δίκτυα τους στα νέα δεδομένα, να περιορίσουν το κόστος των δικτύων, να προχωρήσουν σε τεχνολογικές επενδύσεις κλπ

Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες πρέπει ταυτόχρονα να θεραπεύσουν τις πληγές της κρίσης. Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν δώδεκα φορές υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης. Η ποιότητα των κεφαλαίων προβληματίζει καθώς ο αναβαλλόμενος φόρος αντιπροσωπεύει το 57% των βασικών κεφαλαίων. Η κερδοφορία βελτιώνεται κάπως αλλά παραμένει αδύναμη, με την Κομισιόν να σημειώνει σε σχετική έκθεση ότι τα καθαρά έσοδα από προμήθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναλογούν στο 14,6% των λειτουργικών τους εσόδων, έναντι 30% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι τράπεζες έχοντας απέναντι τους αυτές τις προκλήσεις είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την οικονομία για να υποστηριχτούν δυναμικοί ρυθμοί ανάκαμψης. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι μόλις τον Δεκέμβριο 2018 ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις έδειξε να ξεφεύγει από τους αρνητικούς ρυθμούς φτάνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,5%, ενώ η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά παραμένει σε αρνητικό έδαφος.