Η έξοδος στις αγορές με πενταετή ομόλογα αναμφισβήτητα είναι ένα θετικό γεγονός γιατί εκτονώνει την πίεση που δημιουργείται όσο η χώρα παρέμενε αποκλεισμένη.

Ένα θετικό και αναγκαίο γεγονός το οποίο ασφαλώς δεν αποτελεί καταλύτη καθώς δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το επιτόκιο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και κυρίως ότι το ύψος της έκδοσης απέχει από τα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα ρευστότητας ώστε να θεωρείται έκδοση σημείο αναφοράς σε καμπύλη αποδόσεων.

Θα χρειαστούν αρκετά ακόμη ανάλογα βήματα για να μπορέσουμε να ισχυριστούμε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Χρειάζεται να γίνουν σημαντικές κινήσεις στα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων, της μείωσης των φόρων και της απελευθέρωσης των δυνάμεων της οικονομίας για να αποκλιμακωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων και η Ελλάδα να δανείζεται με κόστος ανάλογο άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Πρέπει επίσης να μειωθούν δραστικά τα κόκκινα δάνεια ώστε να περάσει το μήνυμα της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και να αρχίσει η οικονομία να αυξάνει ταχύτητα και ταυτόχρονα να αποσπά αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Το ζήτημα όμως είναι ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν γιατί ήδη μαζεύονται σύννεφα πάνω από τη παγκόσμια οικονομία. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας, όπως και το Βrexit. Η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει σημεία αδυναμίας και ήδη συζητείται το ενδεχόμενο κάποιες ευρωπαικές χώρες το 2020 να περάσουν σε ύφεση. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας, ευθέως προειδοποίησε ότι οι προοπτικές της οικονομίας έχουν επιδεινωθεί.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η ελληνική οικονομία μπορεί με τις σημερινές συνθήκες να αντέξει στο ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Για αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να παραμερίσει τις προεκλογικές σκοπιμότητες και να κινηθεί ταχύτερα και κυρίως αποτελεσματικότερα. Να πάρει πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων και την ενίσχυση της οικονομίας ώστε να την προστατεύσει από μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.