Η ελληνική οικονομία ήταν ήδη επιβαρυμένη με χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις. Ήρθε η κρίση με τη δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ, την εξοντωτική φορολόγηση, την επιβάρυνση του κόστους εργασίας κλπ και χάθηκαν τα όποια συγκριτικά πλεονεκτήματα υπήρχαν.

Σε μια συγκυρία με έντονες ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, η Ελλάδα που βγαίνει από μια σοβαρή δεκαετή κρίση και προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, θα έπρεπε να φαντάζει στους διεθνείς επενδυτές σαν ασφαλές λιμάνι. Ωστόσο, υπάρχει προφανής απροθυμία από τους ξένους ομίλους να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο στη χώρα μας. Και το ανησυχητικό είναι ότι η αποστροφή του επιχειρηματικού κινδύνου παρουσιάζεται για business που συνθέτουν αυτό που αποκαλούμε πραγματική οικονομία και απαιτούν μακροπρόθεσμη δέσμευση κεφαλαίων.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η πώληση της Wind Ηellas δεν βρήκες τις οικονομικές πρόσφορες που αναζητούσαν οι μέτοχοι της, αλλά το χειρότερο είναι ότι πλην private equities δεν κατάφερε να προσελκύσει ούτε έναν ξένο τηλεπικοινωνιακό όμιλο. Η μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρία, η Εθνική Ασφαλιστική, είναι από το 2017 σε διαδικασία πώλησης και οι ελπίδες επικεντρώνονται τώρα σε ένα μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο που ενδιαφέρεται επειδή η ασφαλιστική λειτουργεί συμπληρωματικά στα νοσοκομεία που αγόρασε στη χώρα μας και σε έναν κινεζικό όμιλο που ενδιαφέρεται κυρίως να διευρύνει την ευρωπαϊκή του παρουσία.

Η Αttica Group που κυριαρχεί στην ακτοπλοϊκή αγορά, ξεκινά τώρα για τρίτη συνεχόμενη φορά τα τελευταία χρόνια διαδικασία πώλησης, καθώς οι δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί δεν απέδωσαν. Το εμβληματικό project του Ελληνικού, το οποίο «κλωσάμε» από το 2012 φτάνει επιτέλους στην γραμμή της εκκίνησης, αλλά οι ξένοι μέτοχοι αποχώρησαν κι αν ο όμιλος Λάτση δεν σήκωνε το βάρος της επένδυσης θα συζητούσαμε για ένα ακόμη ναυάγιο.

Για να αντιστρέψουμε τις επιφυλάξεις με τις οποίες προσεγγίζουν την οικονομία οι ξένοι επιχειρηματίες, οι ελληνικές Κυβερνήσεις χρειάζεται τα επόμενα χρόνια με συνέπεια και σταθερότητα να εργαστούν για ένα αποτελεσματικό και αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα. Χρειάζονται ταχύτερες διαδικασίες στην απονομή δικαιοσύνης και συστηματικές προσπάθειες καλλιέργειας γενικότερου κλίματος τήρησης και σεβασμού των νόμων. Χρειάζονται τολμηρά βήματα για να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης στην οικονομία και εκτός φυσικά από τη μείωση των φόρων είναι απαραίτητη και η δραστική απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, ώστε να εξαλειφθεί ο κυκεώνας που αδυνατούν να παρακολουθήσουν ακόμη και οι εξειδικευμένοι λογιστές.