Με την εθνοκεντρική αντίληψη που μας διακατέχει, αναρωτιόμαστε τι πλήγμα θα είναι για την Ευρωζώνη ένα Grexit.

Ελάχιστοι όμως αντιστρέφουν το ερώτημα κι αναρωτιούνται, τι έχει να χάσει η Ευρωζώνη αν υποκύψει στις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς; Σίγουρα ένα Grexit θα είναι σοβαρό χτύπημα στην νομισματική ένωσ . Υπολογίζεται ότι θα κοστίσει άμεσα από 100 έως 200 δισ. ευρώ, αλλά μετά το αρχικό σοκ με μια σειρά κινήσεων που θα αλλάζει την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και θα ενισχύει τη συνοχή, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Αντίθετα αν η Ευρωζώνη υποχωρήσει, τότε κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί μετά από μια κυβερνητική αλλαγή «να μηδενίζει το κοντέρ» και να προβάλλει μια σειρά διεκδικήσεων.

Σύγχυση επικρατεί στην Ελλάδα και με το θέμα των επιπτώσεων μιας χρεοκοπίας. Ο καθένας πιστεύει ότι ο ίδιος δεν θα επηρεαστεί και θύματα θα είναι οι άλλοι. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πιστεύουν ότι θα την πληρώσουν αυτοί του Δημοσίου, αυτοί που έχουν κρυμμένα χρήματα στο σπίτι κλαίνε για αυτούς που δεν έχουν κόκ. Η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση αυτούς που δουλεύουν σε ξένες πρεσβείες, εταιρίες ποντοπόρου ναυτιλίας και ελάχιστες ακόμη εξαιρέσεις που συνθέτουν έναν πολύ μικρό αριθμό εργαζόμενων, στην περίπτωση μιας χρεοκοπίας, όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες θα καταλήξουμε είτε άνεργοι, είτε απλήρωτοι.

Η χώρα με σοβαρότητα πρέπει να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό που να διορθώνει τα λάθη των δανειστών και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι ανοησία όμως να πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε μια ευνοϊκή για την Ελλάδα συμφωνία με απειλές, κραυγές και δημιουργική ασάφεια. Η υπερήφανη Ελλάδα μόνη της απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα της ευρωζώνης θα αντιμετωπίσει μια ακόμη τραγωδία. Οι κεντρικές τράπεζες της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ρουμανίας -έχοντας προφανώς σήμα κινδύνου από την ΕΚΤ- απαιτούν από τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών να μηδενίσουν την έκθεση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζονται να προφυλάξουν το τραπεζικό τους σύστημα από μια ελληνική μόλυνση. Φτάσαμε στο σημείο το τραπεζικό σύστημα της Αλβανίας να καλείται να προφυλαχθεί από το ελληνικό!

Είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ορθολογισμό και ρεαλισμό, χωρίς γεωπολιτικές χίμαιρες, ρωσικές συμμαχίες και κινέζικους δράκους. Προφανώς δεν θέλουν να μας πετάξουν στην πυρά της χρεοκοπίας, αλλά αν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε διαφορετικές τροχιές με τους θεσμούς, μπορεί σε μερικές εβδομάδες να συμβεί. Ισως για τον υπόλοιπο κόσμο δεν είμαστε τόσο σημαντικοί όσο φαντάζουμε στον εαυτό μας. Πριν λίγες ημέρες, ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον κόσμο των επενδύσεων, ο επικεφαλής της Blackrock, o Larry Fink ο οποίος αποφασίζει για τη διαχείριση 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα συστημικό πρόβλημα και θα δημιουργήσει ράλι του ευρώ αν η χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.