Οι εξαγωγές της Κίνας τον Μάρτιο, αποτιμημένες σε δολάρια κατέγραψαν πτώση 6,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται στοιχεία από τα τελωνεία. Πιθανόν οι κινεζικές εξαγωγές τους επόμενους μήνες να επιβραδύνουν, επειδή η Δύση θα είναι σε ύφεση, αλλά προς το παρόν τα στοιχεία του Reuters διέψευσαν τους αναλυτές που εκτιμούσαν οτι η βουτιά των κινεζικών εξαγωγών τον Μάρτιο θα είναι της τάξης του 14%.

Υπάρχει πάντα η επιφύλαξη ότι τα στοιχεία που έρχονται από την Κίνα δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν και να πιστοποιηθούν ως προς την ορθότητα τους. Επίσης δεν χρειάζεται να παραμερίζουμε αβασάνιστα τις κατά καιρούς κατηγορίες που διατυπώνουν οι Αμερικανοί για ανορθόδοξες κινεζικές πρακτικές. Ή να αγνοούμε τις ιαπωνικές εφημερίδες που κατηγορούν τους κινέζους πως απέκρυψαν και μοχλεύουν συστηματικά τα στοιχεία για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα τους. Είναι προφανές όμως οτι η κρίση του κορονοϊού φωτογράφισε τον επόμενο παγκόσμιο ηγέτη.

Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη χρησιμοποίησαν τα “μπαζούκα” και ρίχνουν τρισεκατομμύρια ώστε να υποστηρίξουν τις οικονομίες και τις αγορές τους. Οι Κινέζοι διοχέτευσαν άπλετη ρευστότητα όταν άνοιξαν τα χρηματιστήρια μετά από 10 μέρες αργίας, μείωσαν τον Φεβρουάριο στο 3,15% από 3,25% τα επιτόκια των ετήσιων δανείων για να βοηθήσουν την οικονομία και έβαλαν εμπρός τα εργοστάσια ώστε να αρχίσουν να παράγουν. Τα κινεζικά χρηματιστήρια αν και ήταν το αρχικό επίκεντρο των πιέσεων, τελικά υπέστησαν απώλειες της τάξης του 6%, ενώ σε Αμερική και Ευρώπη η πτώση ξεπέρασε το 20%.

Ταχύτερα από όλες τις ισχυρές δυνάμεις η Κίνα δείχνει να ξαναβρίσκει το βηματισμό της, ενώ οι Ρώσοι προσπαθούν να συνέλθουν από το σόκ που τους προκάλεσε το πετρέλαιο και οι ισοτιμίες στο ρούβλι. Την ίδια ώρα οι Γερμανοί στραβοκοιτάζουν τους Ιταλούς και τους άλλους Νότιους της Ευρωζώνης για τα ελλείμματα και τα χρέη τους . Οχυρώνονται για να υποστηρίξουν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας ενώ στην Ευρώπη προσγειώνονται διάφορα κινεζικά αεροπλάνα που μεταφέρουν ιατρικό υλικό που δωρίζει η γενναιόδωρη Κίνα. Στις 13 Μαρτίου έφτασαν στην Ιταλία κινέζοι γιατροί με εμπειρία στον COVID-19 για να βοηθήσουν.

Θυμήθηκαν τώρα οτι το χρωστούσαν στους Ιταλούς, επειδή το 1983 τους είχαν βοηθήσει στην κατασκευή του πρώτου ιατρικού κέντρου άμεσης βοήθειας στο Πεκίνο. Kαι στη συνέχεια τακτικά, κινεζικά αεροπλάνα προσγειώνονταν μεταφέροντας υγειονομική βοήθεια σε όσες ευρωπαικές χώρες δοκιμάζονται απο τον κορονοιό και συμπτωματικά εμπίπτουν στην ευρύτερη ζώνη οικονομικού ενδιαφεροντος των κινέζων.

“Φιλία εστί μια ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικούμενη”, δηλαδή “η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα” έγραφε το πανό που τοποθετήθηκε ψηλά πάνω στα κιβώτια που ξεφόρτωνε πριν λίγες ημέρες το αεροπλάνο της Air China στο Ελ. Βενιζέλος. Κάτω απο τη ρήση του Αριστοτέλη πόζαραν στον φωτογράφο τέσσερις έλληνες υπουργοί, με τον υπουργό Υγείας να ευχαριστεί την κινέζα που συνόδεψε την αποστολή τονίζοντας οτι έχουμε έλλειψη από μάσκες.

Οσοι από εμάς μεγαλώσαμε ακούγοντας συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες να επαναλαμβάνεται σε διαφορετικές εκδοχές η φράση “αμερικανική βοήθεια”, σοκαριστήκαμε από την είδηση ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε δημοσίως τους Αμερικανούς για “σύγχρονη πειρατεία”, επειδή στο αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ μπλόκαραν για λογαριασμό τους ένα αεροπλάνο φορτωμένο με μάσκες τις οποίες είχε παραγγείλει η αστυνομία του Βερολίνου. Στη συνέχεια παρενέβη η διπλωματία, οι γερμανοί ανασκεύασαν κάπως τις κατηγορίες και γρήγορα η υπόθεση θάφτηκε. Αλλά κάπως έτσι αλλάζει η ιστορία.