Το επόμενο διάστημα θα ακούσουμε ότι εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες που πόνταραν σε ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού τώρα κατεβάζουν τα ρολά λόγω των απογοητευτικών κρατήσεων τον Αύγουστο, ώστε να περιορίσουν τις ζημίες. Ταυτόχρονα οι αεροπορικές εταιρίες προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού με εκπτωτικά προγράμματα, ειδικά πακέτα προσφορών κλπ αλλά χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στον ΣΕΤΕ οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται είναι ότι τα έσοδα του τουρισμού φέτος θα είναι σύμφωνα με το πιο χειρότερο σενάριο στα 3,5 δις. και κατά το πλέον αισιόδοξο στα 5 δις.

Αν -όπως φαίνεται – οι εκτιμήσεις για 3,5 με 5 δις. τουριστικά έσοδα φέτος, επιβεβαιωθούν και αναλογιστούμε ότι το 2019 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 18,2 δις, είμαστε μπροστά σε ένα σύνθετο πρόβλημα. Η Κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις, ενώ και στην οικονομία γενικότερα θα επιδεινωθούν σημαντικά οι συνθήκες ρευστότητας.

Θα υπάρξει αύξηση των κόκκινων δανείων, η οποία δεν θα είναι άμεσα αισθητή, λόγω των μορατόριων που ισχύουν και θα συνεχίσουν να ισχύουν τους επόμενους μήνες στις πληρωμές των δανείων. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις είναι βάσιμες αν λάβουμε υπόψη ότι σύμφωνα με την Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, το 27,6% των δανείων προς τουρισμό/ καταλύματα είναι μη εξυπηρετούμενο. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν και παράπλευρες επιπτώσεις σε δραστηριότητες συνδεδεμένες με τον τουρισμό, όπως πχ την εστίαση που παρουσιάζει σήμερα το υψηλότερο ποσοστό (58,8%) κόκκινων δανείων.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα καταφέρουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά το φετινό πλήγμα και θα επιβιώσουν. Αλλά για τις μικρότερες εταιρίες οι επιπτώσεις είναι ασύμμετρες καθώς εξαρτώνται από το είδος της δραστηριότητας, τις αγορές που δραστηριοποιούνται κλπ.

Αυτοί που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην κρίση και θα υποστούν σημαντικές επιπτώσεις της κρίσης, είναι οι εργαζόμενοι -εποχικοί και μη- στον τουρισμό που θα βρεθούν αντιμέτωποι με δραστική μείωση των εισοδημάτων τους. Η Κυβέρνηση έχει μπροστά της μια μεγάλη πρόκληση, καθώς πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση με λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίζουν αποτελεσματικά τους εργαζόμενους στον τουρισμό.