H A. Μέρκελ φτάνει αύριο στην Αθήνα για μια επίσκεψη με μοναδικό στόχο να στηρίξει την Κυβέρνηση του Α. Τσίπρα.

Πως από τα «go back madam Merkel» ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην ανοικτή υποστήριξη από τη Γερμανική κυβέρνηση είναι προφανές. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούσε όλους τους προηγούμενους ότι έπαιρναν τα νομοσχέδια γραμμένα στα αγγλικά, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης κατέληξε τελικά ο καλύτερος συνεργάτης των δανειστών. Σε τέτοιο βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει τώρα στη Μέρκελ για να φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση.

Όπως έγραψε ο Στέφανος Μάνος «εδώ και αρκετό καιρό οι Ευρωπαίοι έχουν πάψει να πολυενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Τη δουλειά τους κάνουν, τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούν. Έχω όμως και την εντύπωση ότι όσοι έρχονται εδώ να “εποπτεύσουν” παραγνωρίστηκαν με τους εποπτευόμενους». Η ευνοική μεταχείριση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα από τους Ζ. Κ Γιούνκερ και Π. Μοσκοβισί είναι εντυπωσιακή. Η ελληνική αριστερή κυβέρνηση τα βρήκε με τους δανειστές και συνεργάζονται μαζί τους καλύτερα από όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

Όχι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν και αυτές βαναυσότητες σε βάρος του κοινωνικού συνόλου για να αποσπάσουν την εύνοια των δανειστών. Για παράδειγμα ενδεικτικό είναι το μέτρο του πρώην ΥΠΟΙΚ του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου που υποχρεώνει τον πολίτη να πληρώνει το 50% του φορολογικού προστίμου για να μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως φαίνεται πως εξυπηρετεί τους δανειστές κατά τον καλύτερο τρόπο σε όλα τα επίπεδα, σε βαθμό που οι δανειστές ανέχονται μεθοδεύσεις και καταστάσεις στη χώρα από την κυβέρνηση που προσβάλλουν την κοινή λογική.

Οι πρακτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκαν και από τους Financial Times που έγραψαν ότι «οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι τα ιδιαίτερα υψηλά πλεονάσματα που επιτεύχθηκαν τα έτη 2017 και 2018 μπορεί να υπονομεύουν ήδη τη δυνητική ανάπτυξη. Μεγάλο μέρος της υπεραπόδοσης προέρχεται από βαθιές περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες παίζουν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Είναι γνωστό ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη. Το είπε και ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης που δήλωσε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα μετά το 2018 θα προσφύγει γρήγορα στον δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης”.

Η ανοχή των Ευρωπαίων στην Κυβέρνηση θα εξαντληθεί αφενός μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου μετά τις Ευρωεκλογές , όταν το παράδειγμα της Ελλάδας που βγήκε από την κρίση δεν θα είναι πλέον πολιτικά χρήσιμο. Κι επειδή η ανοχή τελειώνει τον Μάιο, τότε θα γίνουν και οι εκλογές προκειμένου να έρθει η νέα κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να σηκώσει τα βάρη που άφησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους που πιθανότατα τότε θα ξαναβρίσκουν την αυστηρότητα τους.