Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει αλλά όχι με την ταχύτητα που περίμεναν στην Κυβέρνηση μετά και τα χρόνια της βαθιάς ύφεσης που προηγήθηκαν.
Σερνόμαστε και αυτό φάνηκε και από τα πρόσφατα στοιχεία του ΑΕΠ, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,8%, έναντι 2,5% το πρώτο τρίμηνο του 2018 και 1,4% στο σύνολο του 2017.

Η ανεργία υποχωρεί επειδή ενισχύονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι επενδύσεις αυξάνονται αλλά συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πως με το τέλος των μνημονίων θα είχαν λυμένα τα χέρια για να προχωρήσουν σε παροχές και να εξυπηρετήσουν τις εκλογικές σκοπιμότητες, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη υποχρεώθηκε να προσγειώσει τις παροχές στα μέτρα του περίφημου δημοσιονομικού χώρου στον προυπολογισμό. Υπάρχουν πληροφορίες πως η Κυβέρνηση είχε δεχθεί από τους δανειστές συστάσεις για να κατεβάσει τους τόνους σχετικά με τις παροχές, ιδιαίτερα μετά το μπαράζ διαβεβαιώσεων από κορυφαίους υπουργούς ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν. 

Είναι φανερό ότι ο Πρωθυπουργός αναζητεί τώρα τρόπους να καθυστερήσει τις περικοπές στις συντάξεις. Η αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι δανειστές τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες είχε γίνει φανερή από την ψυχρολουσία για τον ΦΠΑ στα νησιά. Οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έδωσαν τον τόνο για το τι θα ακολουθήσει:

«Είμαστε υπομονετικοί πιστωτές», είπε «αλλά μπορούμε να διακόψουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που έχουμε αποφασίσει με την Ελλάδα, αν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν συνεχιστεί ως έχει».

Το πολιτικό πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουν οι αγορές τη χώρα και τον ίδιο. Ενώ «βγήκαμε από τα μνημόνια», το Χρηματιστήριο βρίσκεται υπό συνεχή πίεση και δυσκολεύεται να περάσει τις 700 μονάδες. Το δεκαετές ομόλογο μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις αποκλιμάκωσης εξακολουθεί να είναι στο απαγορευτικό επίπεδο του 4,08%, ενώ τα αντίστοιχα της Πορτογαλίας διαπραγματεύονται στο 1,9% και της Ισπανίας στο 1,5%. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αισθάνεται ασφαλής με το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24 δις. αλλά η επιφυλακτικότητα με την οποία μας αντιμετωπίζουν οι αγορές επιτείνει και την αυστηρότητα των δανειστών μας.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μας έβγαλε από τα μνημόνια όπως επαίρεται, αλλά απέτυχε να βάλει τη χώρα στην τροχιά της Κύπρου, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας. Και αυτή είναι η ήττα της λαϊκίστικης πολιτικής του, που τον αναγκάζει τώρα να αναζητά τεχνάσματα για να αναβάλλει προσωρινά τις αποφάσεις που ο ίδιος ψήφισε για τις συντάξεις.