Η αποτελεσματική διαχείριση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση τράβηξε την προσοχή μεγάλων μέσων ενημέρωσης και κατά συνέπεια της διεθνούς κοινής γνώμης. Το τελευταίο διάστημα έγκυρα μέσα ενημέρωσης διαφόρων χωρών καταγράφουν τις καλές επιδόσεις που κατάφερε να παρουσιάσει η χώρα μας, στην προσπάθεια τιθάσευσης της επιδημιας του COVID-19.

Η Ελλάδα χάρη στην έγκαιρη λήψη μέτρων έδειξε ότι αντιλήφθηκε νωρίς τον επερχόμενο κίνδυνο, αξιολόγησε σωστά τις απειλές και προχώρησε στη λήψη των αναγκαίων και επώδυνων μέτρων, χωρίς να διστάσει υπό το βάρος των οικονομικών επιπτώσεων. Πολύ περισσότερο όταν τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας έπληξαν τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Τα συνεχή δημοσιεύματα που εκθειάζουν τη διαχείριση της κρίσης από την Ελλάδα δεν είναι αποτέλεσμα των καλών δημοσίων σχέσεων που καλλιεργεί η κυβέρνηση με τα διεθνή μέσα. Αν δεν υπήρχε πραγματικό υπόβαθρο δεν θα ήταν δυνατόν να εκφραστεί θετικά ο διεθνής τύπος, όπως άλλωστε είναι προφανές οτι δεν είναι θέμα δημοσίων σχέσεων, οι ανάλογες θετικές δηλώσεις γνωστών προσωπικοτήτων με χαρακτηριστικότερες αυτές του Μπιλ Γκέιτς, του Γιουβάλ Νώε Χαράρι κά.

Η Ελλάδα βαδίζει προς την έξοδο από την καραντίνα έχοντας δεχθεί καίρια οικονομικά πλήγματα, αλλά ταυτόχρονα έχοντας αποκτήσει μία μεγάλη προίκα. Η κυβέρνηση κατάφερε να επαναφέρει τη χαμένη, την τελευταία δεκαετία, αξιοπιστία της χώρας. Ο διασυρμός από την χρεοκοπία του 2010 και οι θλιβεροί εκβιασμοί του 2015 αρχίζουν να θολώνουν στη μνήμη της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Ελλάδα προβάλει και πάλι ως σύγχρονη ευρωπαΐκή χώρα που διαθέτει αξιόπιστη ηγεσία, άρτιο σχεδιασμό, κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, μηχανισμούς που δουλεύουν, υποδομές και πειθαρχημένους πολίτες. Μια χώρα που αντικρύζει την επόμενη ημέρα με την οικονομία πληγωμένη, αλλά με την αξιοπιστία της ενισχυμένη.

Η κυβέρνηση κατάφερε ταυτόχρονα να επαναφέρει την πολιτική στην πραγματική της διάσταση. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν ανάγκη από χαρισματικούς που τάζουν απ’τα μπαλκόνια επιδόματα και συντάξεις, αλλά από ηγεσία που είναι σε θέση να προστατεύει αποτελεσματικά τα συμφέροντα τους. Εκτός από τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, η Κυβέρνηση κερδίζει σε αξιοπιστία και στο εσωτερικό. Στην επιτυχή ως τώρα διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αθροίζεται και η αντιμετώπιση της κρίσης στον Εβρο και δημιουργείται ένα πολιτικό κεφάλαιο που επιτρέπει στην Κυβέρνηση να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Πράγματι η ύφεση της κρίσης του κορονοϊού δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες σε αναπτυγμένες, ώριμες αγορές και η Ελλάδα έχει αποκτήσει πλέον μεγάλο ανταγωνισμό στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων. Ωστόσο οι χειρισμοί της κυβέρνησης δημιούργησαν νέα τάξη και αντίληψη για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Δίνοντας έμφαση στα χαρακτηριστικά της χώρας και σε συγκεκριμένους τομείς -για παράδειγμα ενέργεια, logistics, τρόφιμα, υγεία, υποδομές κα- η Ελλάδα με όπλο την αξιοπιστία μπορεί να έχει την ευκαιρία μιας νέας αρχής σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον που θα οδηγήσει σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς από το 2021 και μετά. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.