Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση και ακόμα απομένουν σε εκκρεμότητα ορισμένα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης, όπως πχ η συγκρότηση και στελέχωση του υπερταμείου που θα έχει υπό τον έλεγχο του περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου ύψους 50 δις. ευρώ. Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι επικρατέστερος για τη θέση του Προέδρου είναι γάλλος, πρώην τραπεζίτης.

Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες επιλογής για τη στελέχωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αναζητείται απελπισμένα κάποιο στέλεχος από το εξωτερικό… που θα μιλάει ελληνικά. Βλέπεται η γνώση της ελληνικής γλώσσας για τη θέση είναι επιθυμητή, άλλα όχι υποχρεωτική.

Με την υπερήφανη αριστερή διαπραγμάτευση φτάσαμε στο χείλος της αβύσσου και η διάσωση της χώρας απαίτησε εκτός από τις δεσμεύσεις για σκληρά μέτρα και την παράδοση στους δανειστές των κλειδιών για μια σειρά κρίσιμων τομέων της οικονομίας. Ο Μαρινόπουλος, η μεγαλύτερη λιανεμπορική επιχείρηση της χώρας με 11.000 εργαζόμενους καταρρέει. Πρόκειται για το σοβαρότερο πρόβλημα του τραπεζικού μας συστήματος, όχι τόσο για τις σοβαρές επιπτώσεις αυτής καθ΄ αυτής της πτώχευσης, όσο για τις πολυάριθμες ελληνικές επιχειρήσεις- προμηθευτές της Μαρινόπουλος, τους οποίους θα παρασύρει με την πτώση της. Μόνον το άνοιγμα σε έλληνες προμηθευτές της Μαρινόπουλος φτάνει τα 500 εκατ.

Παλαιότερα ένα ανάλογο πρόβλημα, μικρότερης όμως κλίμακας με τον Βερόπουλο, οι τράπεζες το διαχειρίστηκαν με επιτυχία και σώθηκαν τόσο οι θέσεις εργασίας, όσο και οι προμηθευτές. Τώρα για τον Μαρινόπουλο έγιναν αρκετές συσκέψεις τραπεζιτών στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως και υπουργικές τηλεφωνικές «παροτρύνσεις». Και δικαίως, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο χρεοκοπιών στην αγορά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το χειρότερο, όπως οι Ιταλοί προσπαθούν να βοηθήσουν τις τράπεζες τους ή οι Γερμανοί, που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με την Deutsche Bank.

Μόνο που η χώρα μας με το τρίτο μνημόνιο παρέδωσε και τις τράπεζες και τώρα η Κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει για τη Μαρινόπουλος, ότι είχαν κάνει οι έλληνες τραπεζίτες -σχετικά εύκολα- με την Βερόπουλος. Το αποτέλεσμα όμως των προσπαθειών είναι αμφίβολο και δεν μπορεί να το προδικάσει ούτε η Κυβέρνηση, ούτε οι έλληνες τραπεζίτες. Οι ξένοι που τοποθετήθηκαν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών -με τον εξευτελιστικό όρο να μην έχουν σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα την τελευταία δεκαετία- καλούνται να αποφασίσουν αν τα σχέδια που έκαναν κυβέρνηση και τραπεζίτες για τη διάσωση της Μαρινόπουλος θα προχωρήσουν ή όχι. Τις διαθέσεις τους θα τις πληροφορηθούμε όλοι μαζί τις επόμενες ημέρες.