Πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό -2,1% και πρόκειται για τον 26ο συνεχόμενο μήνα που καταγράφεται αποπληθωρισμός στη χώρα.

Ο αποπληθωρισμός είναι μια κατάσταση στην οποία ο μέσος όρος τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, αντί για να ανεβαίνουν κάθε χρόνο, πέφτουν. Το κύριο χαρακτηριστικό του αποπληθωρισμού είναι ότι βάζει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο.

Οι πολίτες δεν αγοράζουν περιμένοντας τις τιμές να πέσουν κι άλλο με αποτέλεσμα να έχουμε επιβράδυνση των επενδύσεων, ενώ οι πωλητές μειώνουν κι άλλο τις τιμές εξαιτίας της φθίνουσας ζήτησης. Αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα η οικονομία να υποχωρεί, καθώς λιγότερες πωλήσεις σε πιο χαμηλές τιμές, σημαίνει λιγότερα έσοδα για το κράτος, μείωση μισθών, απολύσεις, κλπ.

Επιπλέον, τα προβλήματα της οικονομίας μεγεθύνονται από την κρίση ρευστότητας. Η κατάσταση στην αγορά, ακόμη και για τις καλές επιχειρήσεις, γίνεται καθημερινά και χειρότερη. Σιωπηλά απλώνεται στην αγορά μια άτυπη στάση πληρωμών. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, προκύπτει ότι τους τρεις πρώτους μήνες του 2015 τα έσοδα των ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές ήταν μειωμένα κατά 706 εκατ. και από τον προϋπολογισμό κατά 680 εκατ. σε σχέση με πέρσι.

Ακόμη και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα γιατί δεν έχουν εισπράξει τους τελευταίους μήνες επιστροφές ΦΠΑ. Την ίδια στιγμή όσοι ξένοι συναλλάσσονται με ελληνικές εταιρίες βάζουν δικλείδες ασφαλείας ζητώντας προπληρωμή για παράδοση εμπορευμάτων. Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται συνεχώς και η χρηματοδότηση από τις τράπεζες είναι ανύπαρκτη. Οι επιχειρηματίες –όσοι μπορούν – χρηματοδοτούν από τα διαθέσιμα τη λειτουργία των εταιριών τους, περιμένοντας να δουν τις εξελίξεις κατά τις επόμενες εβδομάδες. Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια, οι επιχειρηματίες καθυστερούν μισθοδοσίες, ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Η μαύρη εργασία καλύπτει το κενό της ρευστότητας. Ο ιδιωτικός τομέας καθημερινά μπαίνει και πιο βαθιά στην κρίση, ενώ η συνέχιση της αβεβαιότητας απειλεί δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.

Είναι βάσιμες πλέον οι εκτιμήσεις ότι πρώτο τρίμηνο του 2015, η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση. Αν δεν αρθεί άμεσα το αδιέξοδο, σύντομα η ζημία δεν θα είναι αναστρέψιμη.