Η χώρα είναι μπροστά σε ένα διπλό αδιέξοδο.
Το προσφυγικό δείχνει να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα και χαοτικά, ενώ η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν φαίνεται να κλείνει. Ακόμη κι αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί δια μαγείας και οι διαφορές με τους δανειστές γεφυρωθούν, οι ασταμάτητες ροές προσφύγων και μεταναστών μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στη χώρα.

Την εποχή που το Χόνγκ Κόνγκ ήταν βρετανική αποικία, ο Πρόεδρος Μάο όταν ήθελε κατά περιόδους και για διάφορα θέματα να πιέσει τους εγγλέζους, ακολουθούσε την εξής τακτική: Αφηνε τους κινέζους να περνούν τα σύνορα σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στο Χόνγκ Κόνγκ. Η αποικία πλημμύριζε από κινέζους πρόσφυγες και οι Βρετανοί έσπευδαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Λαική Δημοκρατία της Κίνας.

Η Τουρκία σήμερα ακολουθεί την ίδια τακτική. Σε συνδυασμό με τη στάση ορισμένων χωρών –«εταίρων» μας και τους βόρειους γείτονες μας, η Ελλάδα απειλείται άμεσα με τον εγκλωβισμό πολλών χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην επικράτεια της χώρας. Πέραν των υπολοίπων κινδύνων που συνεπάγεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν τους επόμενους μήνες ο εγκλωβισμός προσφύγων στην Ελλάδα πάρει εφιαλτικές διαστάσεις είναι αναπόφευκτο να υπονομεύσει και τον τουρισμό της χώρας, που αντιπροσωπεύει το 18% με 20% του ΑΕΠ.

Αν επαληθευτεί ένα τέτοιο σενάριο η ήδη προβληματική οικονομία θα γονατίσει και οι συνέπειες θα είναι δραματικές για όλους μας. Η Κυβέρνηση πρέπει με φανατισμό να τηρήσει τις ευρωπαικές δεσμεύσεις και να προετοιμαστεί με σοβαρότητα και ρεαλισμό για να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα. Δεν πρέπει να διστάσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του στρατού (που φάνηκαν στη δημιουργία των hot spot) για να προστατεύσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας. Ο κίνδυνος να βυθιστεί η χώρα στο χάος είναι ορατός γιατί είναι βέβαιο ότι οι ροές των προσφύγων δεν θα σταματήσουν τους επόμενους μήνες.