Η απειλή κυρώσεων και οικονομικής πίεσης από την Ε.Ε αλλά και από τις ΗΠΑ δοκιμάζει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες της τουρκικής οικονομίας. Χθες ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι «στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών».

Η κατάσταση επιβαρύνεται και από τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Τουρκίας λόγω της μεγάλης εξάρτησης του από τη χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα. Το τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι κατά τους αναλυτές οι βασικές αιτίες για την πτώση χωρίς τέλος της λίρας.

Οι ξένοι επενδυτές παίρνουν αποστάσεις ασφαλείας από την τουρκική οικονομία επειδή οι εξελίξεις είναι ρευστές και εξαιρετικά απρόβλεπτες εξαιτίας και της αυταρχικής και παρεμβατικής διαχείριση της κρίσης από Τ. Ερντογάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα παρά τον υψηλό πληθωρισμό δεν αύξησε τα επιτόκια, όπως προσδοκούσαν οι αναλυτές.

Η υποτίμηση της λίρας καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο δημιουργώντας έντονη ανησυχία ότι οι κλυδωνισμοί της τουρκικής οικονομίας μπορεί να πυροδοτήσουν τραπεζική κρίση στην Ευρώπη. Είναι και αυτός ένας από τους βασικούς λόγους που η Καγκελάριος Α. Μέρκελ μεσολαβεί πολύ προσεκτικά για την εξομάλυνση των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία με τη στάση της.

Οι Ισπανικές τράπεζες έχουν απευθείας έκθεση στην Τουρκία ύψους 70 δις. ευρώ καθώς μεταξύ άλλων η BBVA ελέγχει την Garanti Bank. Οι Ιταλικές τράπεζες έρχονται στην δεύτερη θέση με έκθεση της τάξης των 40 δις. καθώς η Unicredit μαζί με τον Τούρκο μεγαλοεπιχιερηματία Κότς ελέγχουν τη Yapi Credit. Στην τρίτη θέση έρχονται οι γερμανικές τράπεζες με απευθείας έκθεση 8-9 δις.

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν σε απόλυτα νούμερα το υψηλότερο ποσοστό επισφαλειών στην Ευρώπη. Και οι Ισπανικές τράπεζες έχουν κληρονομιά επισφαλειών από την οικονομική κρίση, ενώ οι γερμανικές τράπεζες, αν κρίνουμε από την κατά καιρούς ειδησεογραφία για τις μεγαλύτερες από αυτές, ασφαλώς δεν αποτελούν υπόδειγμα.

Οι κλυδωνισμοί της τουρκικής οικονομίας αν συνεχιστούν και ενταθούν, θα δημιουργήσουν προβλήματα τα οποία θα αποτυπωθούν και στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επιπλέον όλα αυτά εξελίσσονται με την υγειονομική κρίση σε έξαρση και τον επικεφαλής του SSM Α. Ενρία να αναφέρει σε άρθρο του στους FT ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να φτάσουν λόγω COVID το 1,4 τρις. ευρώ και το εύρος της κρίσης να ξεπεράσει αυτήν του 2008-2009.

Αν οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μπροστά τους έναν δυσθεώρητο λογαριασμό λόγω COVID, (ο οποίος όμως θα εμφανίζεται σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του 2021) ένα πρόσθετο πλήγμα εξαιτίας της Τουρκίας είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για να παρεμβαίνει η κ. Μέρκελ ώστε να διατηρηθούν ισορροπίες με την Τουρκία.