Οι τραπεζίτες για προφανείς λόγους ουδέποτε ήταν συμπαθείς
Η κρίση επιδείνωσε την αρνητική εντύπωση της κοινής γνώμης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τον λαϊκισμό του δαιμονοποίησε τον ρόλο τους παρουσιάζοντας τους σαν έναν από τους πόλους της διαπλοκής. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά φανταζόταν ότι θα καταλάβει τις τράπεζες και θα διορίσει τα δικά του παιδιά που θα φρόντιζαν στη συνέχεια να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία θα αναδεικνύονταν στην επιχειρηματική νομενκλατούρα που θα στήριζε μελλοντικά το κόμμα.

Οι φιλοδοξίες του ΣΥΡΙΖΑ βούλιαξαν εξαιτίας των δανειστών που φρόντισαν να διασφαλίσουν για λογαριασμό τους τον έλεγχο των τραπεζών. Ηταν τέτοιο το σοκ στο ΣΥΡΙΖΑ όταν είδαν ότι τα χέρια τους ήταν δεμένα, που ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης έκανε εκείνες τις εξωφρενικές δηλώσεις για παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την επίθεση που έκανε στις τράπεζες ενέτεινε την καχυποψία από την πλευρά των δανειστών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που το έθεσαν υπό τον έλεγχο τους και μάλιστα με εξευτελιστικούς όρους υποτέλειας, τους οποίους αποδέχθηκε εύκολα και σιωπηλά η αριστερή κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υποχρέωση τοποθέτησης τριών στελεχών στις κρίσιμες επιτροπές που διοικούν τις τράπεζες και μάλιστα τα συγκεκριμένα στελέχη δεν πρέπει να έχουν σχέση τα 10 τελευταία χρόνια με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, λες κι όποιος δούλεψε στην Ελλάδα είναι κατά τεκμήριο απατεώνας.

Προφανώς και οι τραπεζίτες δεν είναι άγιοι. Και λάθη έχουν κάνει (πχ διακοποδάνεια) και εγκλήματα (πχ δάνεια κομμάτων). Όμως το ίδιο δεν συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο; Οι σκελετοί στις ντουλάπες της Deutsche Bank δεν τρομοκρατούν σήμερα τις αγορές; Οι ιταλικές τράπεζες δεν προβληματίζουν την ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια; Η μετοχή της Societe Generale στη Γαλλία δεν κατακρημνίστηκε με τις ανησυχίες για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα; Η κ. Λαγκάρντ δεν ελέγχεται από τη γαλλική δικαιοσύνη για τη υπόθεση Ταπί; Αν αυτά συμβαίνουν στις μεγάλες χώρες και αγορές, στην μικρή Ελλάδα των τεσσάρων τραπεζών και των 100 επιχειρήσεων γιατί να μην συμβαίνουν;

Ο αφελληνισμός των τραπεζών μόνον περισσότερα προβλήματα μπορεί να προσθέσει στη χώρα και στον παραγωγικό της ιστό. Οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν δώσει πετυχημένα παραδείγματα διαχείρισης που δεν έχουν αξιολογηθεί στο γενικό κλίμα απαισιοδοξίας και κατήφειας που κυριαρχεί στη χώρα . Η εύκολη λύση θα ήταν τα ιχθυοτροφεία να πουληθούν -σε τιμές κρίσης- σε κάποιο distress fund. Οι τράπεζες κεφαλαιοποίησαν τα χρέη, έβαλαν νέους managers και σήμερα η χώρα έχει έναν υγιή εξαγωγικό κλάδο. Οι τράπεζες επίσης κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τις βόμβες της χρεοκοπίας στο λιανικό εμπόριο οδηγώντας σε αναδιάρθρωση τον κλάδο και να αποφευχθεί έτσι ένα ντόμινο χρεοκοπίας στην αγορά.