Αλέξανδρος Κασιμάτης

Kόκκινα δάνεια και ανάπτυξη

  • Αλέξανδρος Κασιμάτης


Κόκκινα δάνεια αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων έχουν φύγει από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και έχουν περάσει στην κυριότητα είτε των εξειδικευμένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), είτε των funds

Υπό τη συστηματική και εξαντλητική πίεση της ΕΚΤ, όλες οι ελληνικές τράπεζες έκαναν σημαντικά βήματα για να βγάλουν από τους ισολογισμούς τους το βάρος των προβληματικών δανείων που άφησε η κρίση.

Οι προσπάθειες μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έκαναν οι τράπεζες έχουν ήδη αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα. Στο τέλος του 2018 τα κόκκινα δάνεια έφταναν τα 81,8 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2019 περιορίστηκαν στα 68,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 δρομολογήθηκαν και ολοκληρώθηκαν φέτος μεγάλες συναλλαγές όπως πχ 10,8 δις. της Alpha Bank, 7 δισ. της Πειραιώς ενώ τώρα είναι σε εξέλιξη μια ακόμη συναλλαγή ύψους 6,1 δις. της Εθνικής, οι οποίες μειώνουν ακόμη περισσότερο το απόθεμα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται και όλα δείχνουν ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση τους περίπου στα 30 δισ. στο τέλος του 2022.

Οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθούν στον παράγοντα που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία από το 2022. Όλοι αυτοί που αγοράζουν τα προβληματικά δάνεια δεν βγάζουν κέρδη από τη διαχείρισή τους, αλλά από την πώλησή τους. Τα πάνω από 30 δισ. αξίας κόκκινα δάνεια που έχουν αποκτήσει διάφορα funds συνοδεύονται από εγγυήσεις σε υπερχρεωμένες εταιρίες, ξενοδοχεία, παραγωγικές εγκαταστάσεις, επαγγελματικά και μη ακίνητα που σήμερα παραμένουν δεσμευμένα και ως επί το πλείστον αδρανή ή υπολειτουργούν λόγω των τις δανειακών υποχρεώσεων που τα βαρύνουν.

Εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία όπως και ήταν αναμενόμενο, οι πλειστηριασμοί πάγωσαν. Με την επαναφορά στην κανονικότητα οι διαδικασίες ρευστοποίησης θα ξεκινήσουν και πάλι. Τα περιουσιακά στοιχεία που είναι εγκλωβισμένα στα δάνεια σταδιακά θα αρχίσουν να βγαίνουν και πάλι στην αγορά. Οι νέοι ιδιοκτήτες των προβληματικών δανείων έχουν κάθε λόγο να συστηματοποιήσουν και να επιταχύνουν τις ρευστοποιήσεις των προβληματικών δανείων.

Οι περισσότερες αγορές που θα γίνουν σε επιχειρηματικά και παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία μέσω των πλειστηριασμών θα χρηματοδοτηθούν με κεφάλαια από το εξωτερικό. Επιπλέον όσοι αγοράζουν θα κινούνται και θα εφαρμόζουν συγκεκριμένα business plan που θα προβλέπουν και όκκινα δάνεια και ανάπτυξη
Θα εξελιχθεί σε ένα κύμα επενδύσεων που θα αρχίσει να είναι ορατό από τις αρχές του 2022 και θα δώσει μια ώθηση στην οικονομία, η οποία σε μεγάλο βαθμό σήμερα δεν υπολογίζεται.

Απόρρητο Απόρρητο