Δεν έχουμε ακόμη την πλήρη εικόνα του πακέτου των μέτρων για να αποτιμηθεί η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά από τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, μπορούμε να καταλήξουμε σε ορισμένα πρώτα συμπεράσματα:

-Μια κακή συμφωνία στο παρά πέντε είναι καλύτερη από τη μη επίτευξη συμφωνίας και τη χρεοκοπία της χώρας.

-Μετά από πέντε μήνες διαπραγμάτευσης, αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα και κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτε. Η «αμοιβαία και επωφελής συμφωνία» μας κοστίζει 7,9 δις. ενώ με το mail Χαρδούβελη η Ελλάδα πρότεινε μέτρα 980 εκατ. και ζητούσαν να τα αυξήσουμε στο 1,8 δις. Η διαφορά από τα 1,8 δις. στα 7,9 δις. είναι ο λογαριασμός της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Με τις υγείες μας.

-Μια υπόσχεση -όπως τον Νοέμβριο του 2012- για το χρέος, το πακέτο Γιουνκέρ και το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μπορεί να απαλύνουν σε κάποιο βαθμό την εικόνα αλλά δεν την αλλάζουν.

-Η κυβέρνηση επιβάλλει πολλούς νέους φόρους κινούμενη στην τροχιά των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα μέτρα βασίζονται στην αύξηση φόρων-εισφορών και ελάχιστα στην περικοπή δαπανών.

-Οι επιπτώσεις στην οικονομία της εφαρμογής των μέτρων υποτιμώνται. Η υγιής επιχειρηματικότητα τιμωρείται και τα βάρη φορτώνονται στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος για να επιβιώσει θα κληθεί να συμπιέσει όσο μπορεί το κόστος. Οι αλλαγές στο ΦΠΑ σε ορισμένες δραστηριότητες και κυρίως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στο μέτωπο της ανεργίας.

-Τα μέτρα θα πλήξουν την κατανάλωση με κίνδυνο οι νέοι φόροι να μην επαρκούν για να καλύψουν την υστέρηση από τα έσοδα ΦΠΑ.

-Είναι προφανής η επικοινωνιακή προσπάθεια διαχείρισης των μέτρων. Μισθοί και συντάξεις δεν κόβονται άμεσα, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ότι δεν υποχώρησε από τις κόκκινες γραμμές του. Επί της ουσίας όμως μισθοί και συντάξεις μειώνονται από την αύξηση των εισφορών, τις νέες παρακρατήσεις της έκτακτης εισφοράς κλπ.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία θα πληροφορηθούμε τις επόμενες ημέρες. Από τα όσα όμως γνωρίζουμε ήδη, όπως είπε στέλεχος μεγάλου ξένου επενδυτικού οργανισμού «με τέτοια συμφωνία θα έχουν πολύ δουλειά τα distressed funds». Οι επαγγελματίες δηλαδή που αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές εταιρίες και περιουσιακά στοιχεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν απαξιωθεί.