Μετά από μια καθυστέρηση που διήρκησε πάνω από τρείς εβδομάδες (15/2 τους περίμενε ο Ευκ. Τσακαλώτος) το κουαρτέτο επέστρεψε στην Αθήνα και έπιασε αμέσως δουλειά, ενώ ο Γ. Ντάιζελμπλουμ, επίτηδες όπως είπε, άνοιξε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Η αιτία για την αλλαγή στάσης των δανειστών που αποφάσισαν να δώσουν ώθηση στη βαλτωμένη διαπραγμάτευση, προφανώς και είναι το προσφυγικό.

Βάζοντας στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους, ο Γ. Ντάιζελμπλουμ αφενός ικανοποιεί το ΔΝΤ για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και αφετέρου δείχνει στην κυβέρνηση το «ιερό δισκοπότηρο» όλων των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, την αναδιάρθρωση του χρέους. Ταυτόχρονα όμως με το δέλεαρ του χρέους, ο Πρόεδρος του Εurogroup θέτει την ατζέντα στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «υπάρχει ακόμη δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί», «κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να βαθύνουν» και καλεί την κυβέρνηση να κάνει «περισσότερη προσπάθεια».

Λέγοντας περισσότερη προσπάθεια ζητά περισσότερες υποχωρήσεις, οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να βαθύνουν προφανώς παρασύρουν και άλλα ανοικτά ζητήματα πέραν του ασφαλιστικού ενώ το δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί σημαίνει περισσότερα μέτρα ή περικοπές δαπανών. Παράλληλα όμως οι δανειστές έχουν αποσαφηνίσει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για την Ελλάδα δεν αλλάζουν και ο πήχης παραμένει στο στόχο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2018.

Ο Γ. Ντάιζελμπλουμ ανοίγοντας το θέμα του χρέους πρόσφερε ένα άλλοθι στην κυβέρνηση να δεχτεί να θυσιάσει τις υποτιθέμενες κόκκινες γραμμές της στη διαπραγμάτευση, ώστε να επιτύχει τον ανώτερο, στρατηγικό στόχο της χώρας για το χρέος. Μόλις προχωρήσουν λίγο οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο θα γίνει φανερό ότι οι δανειστές επιμένουν στις θέσεις τους και η Κυβέρνηση θα μπορεί να μας πει: αμάρτησα για το χρέος. Και για όποιον έχει αμφιβολίες για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε προανήγγειλε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τέλος Απριλίου- αρχές Μαίου.