Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι αλλάζει την Ευρώπη και τον κόσμο όπως το ξέρουμε.

Οι αλλαγές που θα επιβληθούν σταδιακά στη ζωή μας, δεν μπορεί να προβλεφθούν στην παρούσα φάση. Περίπου όπως συνέβη μετά την 11η Σεπτεμβρίου, που ήταν εύκολο να προβλέψει κάποιος ότι θα αλλάξει ο τρόπος που ταξιδεύουμε με τα αεροπλάνα, αλλά όχι κι ότι θα καταργούσαν σε όλο σχεδόν τον πλανήτη το τραπεζικό απόρρητο, ώστε να εντοπίζονται ευκολότερα οι χρηματοροές προς την τρομοκρατία.

Για τη χώρα μας το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι συνέβη στην χειρότερη συγκυρία. Η Ελλάδα έχοντας την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κόπωση έξι ετών με μνημόνιο, καλείται τώρα να παλέψει και για την ευρωπαϊκή της ταυτότητα. Οι αλλαγές μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν στο Παρίσι θα είναι μεγάλης κλίμακας και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μεταξύ Ευρώπης και Ισλάμ. Δεν γνωρίζουμε τι πολιτικές, τι μέτρα θα ζητηθεί να εφαρμοστούν, ώστε η χώρα να παραμείνει υπό την ευρωπαϊκή ομπρέλα που είναι η μοναδική ουσιαστική γεωπολιτική προστασία που μπορεί να έχει.

Η Κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο και η αντιπολίτευση είναι ακόμη αποδιοργανωμένη από την εκλογική ήττα. Ωστόσο, έχει να εφαρμόσει ένα σκληρό μνημόνιο και κυρίως να αλλάξει το συνταξιοδοτικό. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες θα επηρεάσουν 2,6 εκατ. συνταξιούχους, από τους οποίους εξαρτάται οικονομικά τουλάχιστον ακόμη ένα εκατομμύριο Έλληνες που είτε δεν έχουν δουλειά, είτε ενισχύονται από τους γονείς τους. Υπό αυτές τις συνθήκες το πολιτικό κλίμα μπορεί εύκολα να ανατραπεί σε βάρος της κυβέρνησης και να οδηγήσει σε παλινωδίες όσον αφορά την τήρηση του τρίτου μνημονίου. Με την Ευρώπη να έχει νέα και μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσει, μια ακόμη αποτυχία του ελληνικού προγράμματος δεν θα αντιμετωπιστεί με κατανόηση από τους δανειστές.