Στο διάστημα αυτό εντοπίστηκε ο ιός, έγινε καταγραφή του γονιδιώματος, κηρύχθηκε πανδημία, οι περισσότερες χώρες έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα, ξεκίνησαν έρευνες, αναζητούνται φάρμακα κλπ. To γεγονός ότι όλα αυτά -τα οποία παλαιότερα θα απαιτούσαν χρόνια για να πραγματοποιηθούν- έγιναν μόλις σε τέσσερις μήνες, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε πως με την ίδια ταχύτητα στο επόμενο τετράμηνο, επιστήμονες, ιατρικές κοινότητες, φαρμακοβιομηχανίες και κυβερνήσεις θα καταλήξουν σε οριστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του COVID 19.

Το πρώτο βήμα λύτρωσης είναι να βρεθεί ένα γρήγορο, ασφαλές και εύκολο στη χρήση τεστ για τον κορονοιό, το οποίο θα μπορεί να γίνεται στο σπίτι ή στο γραφείο ανα πάσα στιγμή από κάθε ιδιώτη. Αυτό θα αλλάξει τα πράγματα, καθώς όσοι δεν ανήκουν στις επικίνδυνες ομάδες, κάνοντας χρήση του τεστ θα γνωρίζουν άμεσα αν είχαν νοσήσει χωρίς συμπτώματα και έχουν πλέον τα αντισώματα ή εάν δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Το δεύτερο βήμα λύτρωσης είναι ο εντοπισμός φαρμάκων τα οποία θα προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία και θα μειώνουν δραστικά τη θνησιμότητα. Φάρμακα παλιά που χρησιμοποιούνται για άλλες ασθένειες ή εντελώς νέα που θα δημιουργήσουν οι φαρμακοβιομηχανίες ειδικά για τον κορονοϊο. Αν υπάρχει ασφαλές και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό φάρμακο, τότε οι περισσότεροι ασθενείς θα μπορούν να αντιμετωπίζουν την περιόδο ασθένειας του κορονοιού με θεραπεία στο σπίτι τους, όπως συμβαίνει σήμερα με τη γρίπη, έχοντας ιατρική βοήθεια, ώστε να καταφεύγουν στα νοσοκομεία μόνον ειδικές περιπτώσεις. Το τρίτο βήμα λύτρωσης, για προφανείς λόγους είναι η ανακάλυψη του κατάλληλου εμβολίου.

Ότι και να γίνει όμως, πρέπει να γίνει γρήγορα γιατί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν πολύ σημαντικά οφέλη για τον περιορισμό της επιδημίας, αλλά ταυτόχρονα η παρατεταμένη εφαρμογή τους δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους.

Αν η επιδημία κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα και οι οικονομίες συρρικνωθούν, είναι πιθανόν η ανεργία να εκτοξευτεί σε ποσοστά που θα φτάσουν το 20 – 30%. Ταυτόχρονα αν δεν επιστρέψουμε σύντομα στις εργασίες μας, ώστε να αποκατασταθεί η παραγωγή αργά ή γρήγορα θα φανούν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ελλείψεις αγαθών στην αγορά. Τα προβλήματα της οικονομίας, δηλαδή οι ελλείψεις στην αγορά σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία είναι η σίγουρη συνταγή για να δημιουργηθούν κοινωνικές αντιδράσεις και συγκρούσεις.

Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά την κρίση παίρνοντας σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων. Ωστόσο, εκτός από το κόστος των μέτρων που ανακοινώθηκαν και προσεγγίζουν τα 12 δις, για πόσο διάστημα ακόμη θα μπορεί να διατηρηθεί η χαλάρωση της κουλτούρας των πληρωμών; Τι “τρύπα” θα ανοίξει στον προϋπολογισμό πχ στο τέλος του έτους η απώλεια του Φ.Π.Α. από τον περιορισμό της κατανάλωσης, αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς;

‘Η από τις ακυρώσεις του τουρισμού που έχουν φτάσει το 60 με 70%; ‘Η από την νέκρωση της αγοράς των ακινήτων; Η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί σωστά την κρίση και ευτυχώς η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα με ψυχραιμία και κοινωνική ειρήνη. Ωστόσο αν δεν γίνει έγκαιρα κάποιο από τα τρία βήματα λύτρωσης που αναφέραμε προηγουμένως και τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων διαρκέσουν μήνες, θα είμαστε -μαζί με όλο τον πλανήτη- σε επικίνδυνη τροχιά. Και μπροστά στο επερχόμενο γενικευμένο χάος, οι Κυβερνήσεις πιθανότατα θα μπούν στον πειρασμό να άρουν τα έκτακτα μέτρα καραντίνας ώστε να επανεκινήσει η οικονομία, κι όποιος αντέξει.