Από το 2017 μέχρι το 2020 η παγκόσμια αγορά των ψηφιακών συναλλαγών αυξήθηκε περισσότερο από 50% και από τα 3,1 τρις δολάρια υπολογίζεται ότι θα φτάσει φέτος τα 4,7 τρις. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Aksjebloggen το 2023 εκτιμάται πως θα αντιπροσωπεύουν αξία συναλλαγών 6,7 τρις. δολάρια.

Από τα 4,7 τρις. των φετινών συναλλαγών, το ψηφιακό εμπόριο αντιπροσωπεύει το 80%. Οι πληρωμές με ασύρματα POS ήταν το 2017 στα 368,6 δις δολάρια και φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσουν το 1 τρις για να εξελιχθεί το 2023 σε μια βιομηχανία με αξία συναλλαγών 2,1 τρις.

Η Ελλάδα, λόγω των καθυστερημένων ρυθμών με τους οποίους κινείται συνήθως το Δημόσιο, της δυσπιστίας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές κυρίως από χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και των ισχυρών αντιδράσεων σε πρωτοβουλίες που θίγουν εργασιακά κεκτημένα, προσαρμοζόταν στις εξελίξεις σταδιακά αλλά αργά. Με την κρίση του κορονοιού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εξοικειώθηκε με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ειδικά στις τράπεζες οι περισσότεροι πελάτες έκαναν συναλλαγές χωρίς να προσέλθουν στα καταστήματα. Εμφανίστηκαν παλιοί πελάτες που τώρα επέλεξαν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ενώ παλαιοτέρα τις απέφευγαν ενώ οι τράπεζες σε συγκεκριμένες συναλλαγές κατέγραψαν αυξήσεις ακόμη και της τάξης του 150%. Αν και τα τραπεζικά δίκτυα έχουν ήδη συρρικνωθεί σημαντικά, δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές αδυναμίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Το κυριότερο όμως είναι ότι ταυτόχρονα όλες οι τράπεζες λειτούργησαν με το μισό προσωπικό.

Οι τράπεζες ήδη δέχονταν πιέσεις από τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) να περιορίσουν τα κόστη. Ήδη έχουν κλείσει καταστήματα και έχουν μειώσει σημαντικά το προσωπικό τους με προγράμματα εθελουσίας. Λίγο πολύ οι περισσότερες τράπεζες είχαν προσεγγίσει τους αριθμητικούς στόχους για το προσωπικό που είχαν τεθεί από τον SSM. Και ξαφνικά ξεσπά η πανδημία για να φέρει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα μείωσης του προσωπικού ταυτόχρονα με την ανάγκη των τραπεζών να κάνουν περισσότερες επενδύσεις υποδομών για παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Με το κλίμα που υπάρχει τώρα, δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του προσωπικού. Ωστόσο, όταν η απειλή του κορονοιού εκλείψει, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες θα δεχθούν πιέσεις για νέα προγράμματα εθελουσίας, για εργασία εξ αποστάσεως ή εκ περιτροπής με μειωμένες αποδοχές κά που είναι βέβαιο ότι στο τέλος της ημέρας θα οδηγήσουν σε νέα δραστική μείωση των απασχολουμένων. Και προφανώς οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν θα είναι ο μοναδικός κλάδος που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τέτοιες πιέσεις.