Την επόμενη Δευτέρα φτάνουν στην Αθήνα οι ελεγκτές των δανειστών για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο. Με την άφιξη τους θα ξεκινήσουν και οι πρώτες επίσημες επαφές κυβέρνησης-δανειστών για το θέμα της περικοπής των συντάξεων.

Όλα δείχνουν ότι οι συζητήσεις για τις συντάξεις θα είναι διερευνητικού και τεχνικού χαρακτήρα καθώς αποφάσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν μέχρι τουλάχιστον και τον Οκτώβριο, όταν η ΕΕ θα επιβεβαιώσει το πλεόνασμα στον τρέχοντα προϋπολογισμό και θα δοθεί η έγκριση να μεταφερθεί στον προυπολογισμό του επομένου έτους. Ότι και να συζητήσει η Κυβέρνηση με την ΕΕ θα πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ. Το Ταμείο, όπως έχει συμφωνηθεί, θα κληθεί να προσυπογράψει την μεταμνημονιακή έκθεση ελέγχου.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να άρει ή έστω να καθυστερήσει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων που ή ίδια ψήφισε. Η προσπάθεια όμως της Κυβέρνησης καθημερινά δυσκολεύει, καθώς καλείται να επιχειρήσει την αναστροφή του μέτρου σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας για την οικονομία. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο καθώς διαμορφώθηκε στο 1,8% από 2,5% στο πρώτο τρίμηνο. Οι επενδύσεις μειώνονται και η κατανάλωση είναι στάσιμη. Με εξαίρεση τις εξαγωγές που δίνουν αναπτυξιακή ώθηση και την καλή πορεία του τουρισμού που ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως σε οικονομικά μεγέθη, δεν υπάρχουν άλλες εστίες αισιοδοξίας.

Το αντίθετο μάλιστα. Το Χρηματιστήριο όταν δεν σέρνεται δέχεται πιέσεις από ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανεβαίνουν σε επίπεδα που προς το παρόν τουλάχιστον καθιστούν αδύνατη την έξοδο στις αγορές. Γενικότερα η οικονομία κινείται με αισθητά χαμηλότερους ρυθμούς από τις προσδοκίες που έτρεφε η Κυβέρνηση και αυτό δεν είναι καλό οιωνός για τις αλλαγές στα δημοσιονομικά μέτρα του 2019 που θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές.