Δημήτρης Μαρκόπουλος

Κυβέρνηση Καμμένου και πώς ο Τσίπρας έμαθε να γράφει και με το δεξί

  • Δημήτρης Μαρκόπουλος


Γράφει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος

Μόνιμη επωδός των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εδώ και καιρό ήταν τα περί “ακροδεξιάς” στροφής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έναν μετριοπαθή κεντρώο πολιτικό, έναν γνήσιο φιλελεύθερο σαν τον πρόεδρο της ΝΔ, η “μονταζιέρα” του Μαξίμου – για να θυμηθούμε τη συριζαϊκή σλαγκ – τον βάπτισε για αμιγώς επικοινωνιακούς λόγους χουντο-βασιλικό. Περίπου κάτι ίδιο σαν τον Γκοτζαμάνη με το τρίκυκλο ή τους Χίτες και τους ταγματασφαλίτες. Τί κι αν συγκυβερνούσε ο …προοδευτικός (σ.σ. εδώ γελάμε) πολιτικός με τον λαϊκιστή ακραία δεξιό Πάνο Καμμένο; Ο Μητσοτάκης έπαιρνε τη ρετσινιά.

Μια άλλη επωδός των πιο μυημένων Συριζαίων ήταν πως η συγκατοίκηση με τον Καμμένο ήταν αναγκαστική και πως θα έπρεπε να αναζητηθεί μια νέα, προοδευτική συνεργασία μόλις αυτός φύγει. Μια επαφή με τη σοσιαλδημοκρατία.

Να όμως που τελικά τα πράγματα άλλαξαν και ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει μια πλειοψηφία κουρελού. Μια νέα πλειοψηφία που θα βασιστεί στα δεξιά αποφάγια του Πάνου Καμμένου.

Και για να εξηγούμαστε:

Η νέα κυβερνητική “ομάδα” θα αποτελείται από την Έλενα Κουντουρά της οποίας είναι γνωστό πως η εκλογική βάση απαρτίζεται από φιλοβασιλικούς ψηφοφόρους. Όλοι γνωρίζουν τη δράση του αξιωματικού πατέρα της, τη ροπή του προς τα άκρα του πολιτικού φάσματος και την κόντρα που είχε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επειδή ποντάριζε στην αναβίωση της Βασιλείας.

Να πάμε παρακάτω;

Η Κατερίνα Παπακώστα ανήκε στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, ακολουθώντας πάντοτε μια λαϊκιστική πολιτική. Οπαδός των εύκολων δογμάτων και των υποσχέσεων, βάλθηκε να κάνει καριέρα ως “καραμανλική” λησμονώντας πως ουδέποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ο ανεψιός του μετέπειτα πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συνηγορούσαν σε μια κακή Συμφωνία όπως είναι αυτή στις Πρέσπες.

Θέλετε συνέχεια; Ο Τέρενς Κουίκ κάθε άλλο παρά ως προοδευτικός πολιτικός θα πρέπει να θεωρείται όπως και ο λαϊκιστής Παπαχριστόπουλος που πόρρω απέχει από την ψύχραιμη κεντροαριστερά ενώ δεξιός είναι ο Βασίλης Κόκκαλης.

Και φυσικά η όποια σύγκλιση με τη σοσιαλδημοκρατία που τάζει ο πρωθυπουργός μάλλον είναι fake news αν κρίνουμε από τις καταγγελίες κατά του Κώστα Σημίτη, τις επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και τα δικαστήρια που θέλει να ετοιμάσει για τη Novartis.

Τελικά όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως μπορεί ο Πάνος Καμμένος να το παίζει εκτός, όμως ουσιαστικά είναι “εντός κι επί τα αυτά”. Πως ουσιαστικά τήρησε μια υπόσχεση του. Αυτήν που προεκλογικά έλεγε πως “θα μάθει τον μικρό Αλέξη να γράφει και με το δεξί”.

Απόρρητο Απόρρητο