Είναι πλέον φως φανάρι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να κυβερνήσει. Δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, η οποία είναι ιδιαιτέρως σκληρή για τη χώρα. Οχι μόνο στον τομέα της οικονομίας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής, της εθνικής άμυνας, ακόμη και της ασφάλειας των πολιτών.

Ξεκινώντας από την οικονομία, διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να «αποθησαυρίσει» ένα μεγάλο ποσό από την υπερφορολόγηση, τις κατασχέσεις λογαριασμών και την μη καταβολή των δικών της υποχρεώσεων προς τους πολίτες και σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για παροχές και προκειμένου να αποφύγει την προληπτική πιστωτική γραμμή. Χωρίς την προληπτική πιστωτική γραμμή, όμως, η χώρα είναι εκτεθειμένη σε τεράστιο κίνδυνο από τις αγορές.

Οι τελευταίες, γνωρίζοντας ότι δεν θέλουμε προληπτική γραμμή, ανεβάζουν τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζουν. Εμείς, λοιπόν, θεωρώντας ότι έχουμε το «μαξιλαράκι», το απόθεμα που έχει μαζέψει η κυβέρνηση από την υπερφορολόγηση, δεν παίρνουμε το δάνειο με τα υψηλά επιτόκια και τρώμε το «μαξιλαράκι». Μία, δύο, τρεις φορές να γίνει αυτό, το «μαξιλαράκι» θα τελειώσει και έτσι μετά θα είμαστε αναγκασμένοι να δανειστούμε με ιδιαιτέρως επαχθή επιτόκια.

Αν υπάρχει η προληπτική πιστωτική γραμμή, οι αγορές δεν θα ανεβάσουν τα επιτόκια διότι θα γνωρίζουν ότι μπορούμε να δανειστούμε πολύ φθηνότερα από την τρόικα. Ετσι, και το «μαξιλαράκι» θα υπάρχει και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δοθεί ως ρευστότητα στην οικονομία και οι αγορές δεν θα μπορούν να μας εκβιάσουν.

Είναι τεράστιο λάθος της κυβέρνησης όχι μόνο ότι δεν θέλει να πάρει το δικαίωμα φθηνού δανεισμού, αλλά και ότι το ανακοινώνει εκ των προτέρων επιταχύνοντας την πίεση των αγορών. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή θα μας δημιουργήσει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις έναντι της τρόικας. Λάθος.

Οι δεσμεύσεις θα υπάρξουν ούτως ή άλλως ως όρος για τη μείωση του χρέους η οποία ετοιμάζεται. Δεν έχει επιπλέον υποχρεώσεις η προληπτική γραμμή. Είναι «μπόνους» στο πακέτο των δεσμεύσεων για τη μείωση του χρέους. Είναι λοιπόν εγκληματικό λάθος της κυβέρνησης να μην τη θέλει μόνο και μόνο για να παρουσιάσει το γελοίο αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια.

Οσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, η κατάσταση κλιμακώνεται -σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της κυβερνητικής ανοησίας- επικίνδυνα. Η ένταση με την Τουρκία, ακόμη και αν δεν υπάρξει θερμό επεισόδιο ή πόλεμος, σημαίνει ανησυχία και αναστάτωση στην περιοχή. Και αυτό εν όψει τουριστικής περιόδου είναι εις βάρος μας. Το να λέει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ότι ο Ερντογάν είναι τρελός δεν είναι απλώς διπλωματικό λάθος που δίνει αφορμή στον εχθρό. Οπως του απήντησε ορθώς ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, το να λέει ότι ο Ερντογάν είναι τρελός δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Τούρκος τα κάνει αυτά επίτηδες, ότι δηλαδή εξελίσσεται ένα σενάριο διπλωματικού πολέμου και έντασης.

Η συμπεριφορά του υπουργού Εθνικής Αμυνας μέχρι σήμερα δεν είναι καθόλου καθησυχαστική για την ασφάλεια της χώρας. Ούτε φυσικά του πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παρέμβει για να απελευθερωθούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί από τους Τούρκους. Ο Πούτιν δεν ανέφερε τίποτα κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν απ’ όσα του παρήγγειλε ο Τσίπρας. Αδιαφόρησε επιδεικτικά για τις ικεσίες του Ελληνα πρωθυπουργού. Και είναι αυτό ένα πολύ κακό δείγμα για την επιρροή του κ. Τσίπρα και κατά συνέπεια της χώρας στη διεθνή σκηνή.

Τέλος, η υπόθεση με την επίθεση στο σπίτι του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη αποκαλύπτει την απόλυτη έλλειψη ενσυναίσθησης της κυβέρνησης. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ότι δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο προκαλούν θυμό και ερωτηματικά. Είναι αυτή δήλωση του αρμόδιου υπουργού; Γνωρίζουμε οι πάντες από αρχαιοτάτων χρόνων ότι δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο. Γι’ αυτό υπάρχουν αστυνομίες, δικαστήρια, φυλακές.

Τι δικαιολογία είναι αυτή του υπουργού και για ποιον λόγο κάνει μια τόσο άστοχη δήλωση σε μια στιγμή πόνου και φόβου;

Ας δεχθούμε ότι και αυτή η δήλωση, όπως οι εκατοντάδες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και άλλων υπουργών της κυβέρνησης κατά καιρούς, εντάσσονται στη γενική ανοησία της κυβέρνησης. Αυτή η γενικευμένη ανοησία, όμως, κοστίζει πάρα πολύ στη χώρα. Και στην οικονομία και στην κοινωνία, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να κοστίσει ακόμη περισσότερο καθώς ανοίγουν ξαφνικά τα μέτωπα στα εθνικά θέματα. Ανεξαρτήτως λοιπόν των μικροπολιτικών συμφερόντων ή των ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των κομμάτων, το προφανές είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει και πρέπει να φύγει.

Δεν θέλει, το κάνει σαφές συνεχώς ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει να φύγει διότι είναι επικίνδυνη λόγω ανικανότητας. Οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση αυτοδύναμη ή συνεργασίας θα προσφέρει καλύτερες προοπτικές και περισσότερη ασφάλεια στους πολίτες.