Δύο συνομήλικοι συμφοιτητές – προπτυχιακοί φοιτητές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών- οι 23χρονοι Διονύσης Μπίτας και Νίκος – Κυριάκος Παπασταύρος απέδειξαν στη πράξη ότι η τεχνολογία αιχμής μπορεί σήμερα να είναι ένας λόγος ή αν προτιμάτε, ένα ισχυρό κίνητρο για να επιστρέψει η νέα γενιά στα χωράφια και τις καλλιέργειες. Το μυστικό σε αυτή τη μετάβαση λέγεται «γεωργία ακριβείας».

Οι δύο τους – Πελοποννήσιοι στην καταγωγή, ο ένας από την Κορινθία και ο άλλος από την Ηλεία- ήταν μέλη μιας ευρύτερης ομάδας που κέρδισε ένα από τα βραβεία του 1ου διαγωνισμού καινοτομίας & επιχειρηματικότητας με την ονομασία «Trikala Innovation Challenge enabled by Vodafone business» που έγινε στα Τρίκαλα στο πλαίσιο της εκκίνησης λειτουργίας του τοπικού GiSeMi Hub. Οι δύο τους – ο Διονύσης και ο Νίκος-Κυριάκος- έχουν συστήσει μια ομάδα που «ακούει» στο όνομα ΚΥΤΙΟΝ και με αυτό το σχήμα διαγωνίστηκαν στο Match & Develop a Startup που έγινε τον περασμένο Μάρτιο στη Πάτρα και κέρδισαν την απευθείας πρόκριση τους στον 2ο γύρο του επόμενου 10 ου διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας. Αλλά, η συμμετοχή στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού της Εθνικής έχει χρονική άνεση να δουλευτεί και να ξαναδουλευτεί η πρόταση τους.

Μέχρι τότε το σχήμα που κέρδισε το βραβείο στον διαγωνισμό των Τρικάλων( ΚΥΤΙΟΝ+“Hippocrates Farm Go Smart”) θα εκπροσωπήσει τα Τρίκαλα στον διαγωνισμό hackathon της ΚΕΔΕ, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Αλλά, για να δούμε τι φτιάχνουν τα παλληκάρια από την Πάτρα. Οι δύο τους δουλεύουν πάνω σε ένα ανταγωνιστικού κόστους σύστημα εφαρμογής σε γεωργικές καλλιέργειες όπου μια και μόνο έξυπνη συσκευή είναι ικανή να κάνει χρήσιμες μετρήσεις, να συγκεντρώσει, να διαχειριστεί και να αξιολογήσει δεδομένα προκειμένου να λάβει αποφάσεις π.χ για το πότισμα όπως πότισμα και να ενημερώσει το χρήστη για αυτές καθώς επίσης να παρέχει σε εκείνον την δυνατότητα απομακρυσμένης εποπτείας της καλλιέργειας του μέσω κάμερας.

Και όλα αυτά δίχως εκείνος να κατέχει ούτε γραμμάριο τεχνογνωσίας.

Όπως λένε και οι ίδιοι εκείνο που επιδιώκουν είναι να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αγροτών για την «Γεωργία Ακριβείας». Και όλα αυτά με μια έξυπνη συσκευή…

Ένα παλιό τραγούδι των ΦΑΤΜΕ, της μπάντας του Νίκου Πορτοκάλογλου προτρέπει: «Μην ψάχνεις πια αλλού/ αφού το ξέρεις ήδη/ μην ψάχνεις πια αλλού/εδώ είναι το ταξίδι/ εδώ είναι το ταξίδι». Και το ταξίδι έχει και γνωστή διαδρομή και γνωστό προορισμό – από τις φοιτητικές παρέες που γεννάνε τις νεανικές startups σε ένα νέο έξυπνο δημιουργικό και παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας.