Πόσα χρόνια μπορεί να απαιτήσει μια ιδιωτικοποίηση; Ας πάρουμε μια περίπτωση όπως εκείνη της Μαρίνας Αλίμου για να βγάλουμε ένα πρώτο αλλά αξιόπιστο συμπέρασμα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 5 Απριλίου 2019, από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ βγήκε μια ανακοίνωση. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε την εγκυρότητα των τριών υποβληθεισών δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών.

Στο πλαίσιο των όρων του διαγωνισμού, το Ταμείο καλεί τα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

• ΑΒΙΑΡΕΠΣ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΩΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΟΣΜΟΣ ΕΛΛΑΣ
• ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
• LAMDA DOGUS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ,
να υποβάλλουν βελτιωμένες οικονομικές προσφορές μετέχοντας στην ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Auction), η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη 16 Απριλίου 2019.

Το e-Auction θα αξιοποιηθεί για πρώτη φορά σε διαγωνισμό παραχώρησης, καθώς μέσω αυτής της νέας αυτής στρατηγικής, το ΤΑΙΠΕΔ ενισχύει την διαφάνεια της διαγωνιστικής του διαδικασίας. Ταυτόχρονα δημιουργεί ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών προς όφελος του τελικού εσόδου για το Ελληνικό Δημόσιο».

Κρατήστε την ημερομηνία. 5 Απριλίου 2019. Η προηγούμενη ημερομηνία ήταν η 31η Ιανουαρίου 2018. Ένας χρόνος και κάτι μήνες, από την εκδήλωση αρχικού μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος μέχρι την απόφαση για τις βελτιωμένες οικονομικές προσφορές των διεκδικητών. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι 10 ενδιαφερόμενοι της αρχικής φάσης έγιναν 3 – η μείωση δεν σημαίνει σε κάθε περίπτωση κάτι κακό… Κάθε άλλο. Όλα κρίνονται από το τελικό αποτέλεσμα από τα λεφτά δηλαδή που θα βάλει στο ταμείο το ελληνικό δημόσιο και τις εξασφαλίσεις για μια απρόσκοπτη συνέχεια και εξέλιξη του επενδυτικού και αναπτυξιακού πλάνου.

Αλλά, αν η εκδήλωση του ενδιαφέροντος έγινε τον Ιανουάριο του 2018 μέσα στον Δεκέμβριο του 2017 οι παρατάσεις της προθεσμίας υποβολής έπαιρναν και έδιναν. Το γιατί δεν το ξέρω και εν πολλοίς δεν ενδιαφέρει κανένα…

Ψάχνοντας τα αρχεία αλλά σκαλίζοντας και την προσωπική μνήμη πήγα πολύ πίσω στο χρόνο. Οφείλω να σας πω ότι η όλη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Αλίμου είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα. Ήταν μια από τις πρώτες κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ όταν ακόμη οι Θεσμοί ήταν γνωστοί ως Τρόικα. Μάλιστα, βρήκα ότι το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο και μαζί και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Μαρίνας Αλίμου είναι του Αυγούστου του 2013. Από το Σχέδιο βρήκα ότι το ΤΑΙΠΕΔ έγινε το ουσιαστικό αφεντικό της Μαρίνας Αλίμου ένα χρόνο νωρίτερα ( Αύγουστος 2012).

Αν διαβάσει κανείς την μελέτη το πρώτο και βασικό που θα διαπιστώσει είναι ότι οι μελετητές έθεταν με το «καλημέρα» το αίτημα να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της Μαρίνας (ιδίως όσον αφορά το χερσαίο της κομμάτι).

Από το 2013 μέχρι το 2019 είναι 6 γεμάτα χρόνια. Το ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις είναι κάτι που αφορά το παρελθόν και μόνο, η ουσία είναι ότι η ιδιωτικοποίηση μιας εμβληματικής για την Αττική Μαρίνας χρειάσθηκε 6 χρόνια για να φθάσει σε μια τελική διεκδίκηση…

Ο χρόνος και τα χρήματα που «κάηκαν» σε αυτό το χρονικό διάστημα δείχνουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο γιατι η ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο είναι μια υπόθεση του Αριστοφάνη που γύρισε από τα Θυμαράκια…