Διαβάζω σε τοπικό ειδησεογραφικό site: «Από το γραφείο της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη ανακοινώνεται ότι υπερψηφίστηκε από τη συμπολίτευση στην Ολομέλεια της Βουλής η Τροπολογία για την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Μουσειολογίας 4ετούς φοίτησης στην Έδεσσα στο πλαίσιο λειτουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Η τροπολογία ενσωματώθηκε στο Άρθρο 2 «Σχολές και Τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε.» του ψηφισθέντος νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις».

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία καταψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία και τον τοπικό βουλευτή της Γ. Καρασμάνη, που και το 2013 είχαν υπερψηφίσει το «Σχέδιο Αθηνά» του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου με το οποίο είχε καταργηθεί εν μία νυκτί το «Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που λειτουργούσε επί σειρά ετών στην Έδεσσα».

Η ανακοίνωση της κας Τζάκρη – υφυπουργός στις κυβερνήσεις του Γ.Α.Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα- δεν χρειάζεται άλλου σχολιασμού… Η αριθμητική των ΤΕΙ που γίνεται με ψήφους συμπολιτών της τα λέει όλα και τα λέει καθαρά… Σαν τους παλιούς καλούς καιρούς που κάθε πόλη είχε το Στάδιο της και κάθε χωριό το Γυμναστήριο του. Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα ο καθένας έχει το Πανεπιστήμιο που του αξίζει στη πόρτα του.

Προφανώς, και η κα Τζάκρη δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα. Ο συνάδελφος της, κ. Γιάννης Γκόλιας ( βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας) πανηγυρίζει μετά και την αποδοχή της τροπολογίας του για Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας στο Αργος. Σε ανακοίνωση του διαβάζω: «H προσπάθειά (…) ευοδώθηκε μετά από σταθερή και επιτυχημένη επιχειρηματολογία που είχαμε αναπτύξει στην ηγεσία του Υπουργείου, με την οποία είχαμε εισηγηθεί να εισέλθει και η πληθυσμιακά μεγαλύτερη πόλη του νομού, το Άργος, στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να καταλάβει επάξια την υψηλή θέση και το κύρος αυτής στο χώρο της Παιδείας, των Επιστημών και του Πολιτισμού, με την ίδρυση τμήματος Πανεπιστημίου και στο Άργος».

Αλλά, γιατί κάτω από αυτούς τους όρους και τις διαδικασίες να μην διεκδικήσουν και άλλες πόλεις, κωμοπόλεις αλλά και ιστορικοί οικισμοί της ελληνικής περιφέρειας το δικό του Πανεπιστημιακό Τμήμα. Δίχως άλλο, με το δίκιο του. Και η Κατερίνη με το Δίον ή και η Βεργίνα με τους βασιλικούς τάφους δίπλα τους γιατί να μην διεκδικήσουν και εκείνες ένα Τμήμα Μουσειολογίας ή κάτι σε Πολιτισμική Διαχείριση που είναι και της μόδας… Ακόμη ακόμη και η Επίδαυρος θα μπορούσε να μπει δυνατά στο παιχνίδι…

Κατά τα άλλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑplus προτιμά να αντιμετωπίζει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ως «ψηφαλάκια» αδυνατώντας να αντιληφθεί και να κατανοήσει την αναπτυξιακή διάσταση του όλου θέματος με τις κρίσιμες κοινωνικές και οικονομικές συνέργειες και συνέπειες.

Αποτέλεσμα, χάρη στις πιέσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης (αλλά και την συνηγορία πανεπιστημιακών και τοπικών αρχών) να οδεύουμε ολοταχώς για μια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση patchwork.