Ο παραιτηθείς Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος καθηγητής Κώστας Θ. Γραμμένος το απόγευμα της Τρίτης 3 Ιουλίου 2018 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο αυτού του ιδιαίτερου για τα ελληνικά δεδομένα του πανεπιστημιακού ιδρύματος αξιοποίησε την αφορμή μιας επετείου για να μιλήσει για όλα όσα έγινε δυνατό να γίνουν εκ του μηδενός στα 10 χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη των προγραμμάτων σπουδών.

Η ομιλία του καθηγητή Γραμμένου είχε ως θέμα της – τι άλλο; – «Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος 2008 – 2018:Η πρώτη δεκαετία λειτουργίας Αγγλόφωνων Προγραμμάτων Σπουδών και η πρόκληση της ανάπτυξης ενός Πανεπιστημίου της Εξωστρέφειας».

Από το θέμα ή ακριβέστερα από τον τίτλο της ομιλίας του καθηγητή Γραμμένου κρατώ δύο στοιχεία- κλειδιά. Το ένα, «Αγγλόφωνα Προγράμματα Σπουδών». Το άλλο, «Πανεπιστήμιο της Εξωστρέφειας».

Δύο στοιχεία που είχε στο δυναμικό του το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στην πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του, από το 2008 μέχρι και το 2018. Δύο κεκτημένα που απλώς χρειαζόταν η περαιτέρω ενίσχυση και προβολή τους.

Αντί αυτής της αναπτυξιακής επιλογής το επιτυχημένο μοντέλο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταστρέφεται στο πλαίσιο των προεκλογικών διευθετήσεων της κυβέρνησης Τσίπρα. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψη του στο σταθμό Συντριβανίου του Μετρό Θεσσαλονίκης –που θα φθάσει στον προορισμό του τα επόμενα 2 χρόνια- έσπευσε να ανακοινώσει- σε κενό χρόνου και μηδενίζοντας το παρελθόν που έστεκε εμπόδιο- την ίδρυση ενός νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τμήματα σε 6 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα, Κατερίνη).

Το νέο κατά Τσίπρα Διεθνές Πανεπιστήμιο θα προκύψει από τη συνέργεια τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και του μέχρι τώρα Διεθνούς Πανεπιστημίου. Μάλιστα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα είναι κατ΄ εξοχήν εξωστρεφές Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που, βασιζόμενο στο σημαντικό έργο που έχει ήδη παραχθεί από το ανθρώπινο δυναμικό του στα τέσσερα Ιδρύματα τα οποία το συγκροτούν, θα καλύπτει μια πληθώρα γνωστικών αντικειμένων, συνδεδεμένων τόσο με το διεθνές γίγνεσθαι όσο όμως και με τις τοπικές αλλά και περιφερειακές εξειδικεύσεις».Δηλαδή όλα όσα πέτυχε στη διαδρομή του το παλαιό Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Δυστυχώς, η ηχηρή παραίτηση του καθηγητή Γραμμένου από το αξίωμα του Προέδρου του ιδρύματος έδειξε τα όρια μιας εκπαιδευτικής και αναπτυξιακής πολιτικής που αντιστρατεύεται τον ιδεολογικό παλαιοημερολογητισμό της κυβέρνησης αλλά και τα ισχυρά συντεχνιακά και τοπικιστικά συμφέροντα των συγκυριακών συμμάχων της.

Η Ελλάδα και το αναπτυξιακό μοντέλο θέλει Γραμμένους ! Πολλούς Γραμμένους!