Του Κώστα Τσαούση

Στις παλαιές ημέρες, πριν καταφθάσει η κρίση και τα Μνημόνια που την συνόδευσαν οι διαγωνισμοί του Δημοσίου – είτε αφορούσαν Κεντρικές Υπηρεσίες, είτε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα- ήταν σε πρώτη ζήτηση. Ακόμη και αν οι χιλιάδες των χιλιάδων υποψηφίων διεκδικούσαν μερικές δεκάδες θέσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων. «5 θέσεις για 5 χιλιάδες υποψηφίους» ήταν το σύνηθες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων…

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Το Δημόσιο με τις κλειστές πόρτες είναι μια απόμακρη ιστορία κατάλληλη για αναμνήσεις αλλά και ο ιδιωτικός τομέας της επαγγελματικής αβεβαιότητας και της επισφαλούς εργασίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαμορφώνει προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή.

Με αυτά τα δεδομένα η ανακοίνωση για την ανταπόκριση των ενδιαφερομένων για τον 3ο κύκλο του προγράμματος egg – ένα πρόγραμμα νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia- έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο μια σχεδόν καθολική διαπίστωση για σοβαρή ποιοτική διαφοροποίηση ως προς την αντίληψη των νέων – κυρίως επιστημόνων – για την επιχειρηματικότητα.

Από τις 2.100 ομάδες νέων, 18 έως 40 ετών, που έσπευσαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία 320 ομάδες υπέβαλαν ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο για ένταξη στο egg. Μάλιστα όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του egg: «Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι διπλάσιο από τον περυσινό, 2ο κύκλο, ενώ η αύξηση των ολοκληρωμένων σχεδίων με πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες ξεπέρασε το 80%.

Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης, που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου 2015 βάσει της οποίας θα επιλεγούν οι 25 καλύτερες ομάδες, που για ένα ολόκληρο χρόνο θα εγκατασταθούν σε ένα πλήρως εξοπλισμένο κτήριο και θα απολαμβάνουν υποστηρικτικές υπηρεσίες, ουσιαστική επιχειρηματική κατάρτιση και πρόσβαση σε ένα δίκτυο διακεκριμένων μεντόρων, με σκοπό να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχείρηση».

Κρατήστε το νούμερο και τη σχέση. Πάνω από 2000 υποψήφιους για 25 θέσεις… Και όμως, οι 25 θέσεις αποτελούν μια διέξοδο, μια προοπτική, ένα παράθυρο στο μέλλον – όχι άκοπα αλλά με πολύ και συστηματική δουλειά, με συνεχή προσπάθεια, με ρίσκο. Το παράδειγμα του egg δεν είναι μοναδικό. Πριν λίγο καιρό κοντά στα 800 άτομα – 783 για την ακρίβεια- ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Εθνικής Τράπεζας για τον ετήσιο διαγωνισμό, τον 5ο κατά σειρά, «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία».

Από αυτό το ενδιαφέρον προέκυψαν τελικά 422 προτάσεις από φυσικά πρόσωπα και ομάδες. Από αυτές τις προτάσεις θα φτάσουν στην τελική ευθεία 20 σχέδια ομάδων που θα διεκδικήσουν την νίκη με χρηματικά και άλλα έπαθλα και κυρίως με πολλαπλά οφέλη για τις ομάδες και τα μέλη τους. Οφέλη που φθάνουν μέχρι και το στάδιο της χρηματοδότησης και της επενδυτικής συμμετοχής.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των νέων επιστημόνων και μέσα από αυτούς τους διαγωνισμούς δείχνει ότι το κύμα της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας στην χώρα μας δεν είναι ένα εποχικό φαινόμενο, ούτε καν μόδα … Μπορεί να αναδείχθηκε για αντικειμενικούς λόγους μέσα στις φλόγες της πολύμορφης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αλλά έχει αρχίσει να αποκτά ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στο νεανικό ακροατήριο αλλά και σε μια ευρεία κοινωνική βάση που συνεχώς θα πιέζει την νέα διακυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν…