Ένας καλός φίλος από τα παλιά – πολύπειρος επιτυχημένος επιχειρηματίας στο διάδρομο που οδηγεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη επί της Πειραιώς μου είπε με χαμόγελο μια μεγάλη αλήθεια: «Με τέτοιο δυναμικό νέων ανθρώπων θα μπορούσαμε να είχαμε ξεπεράσει ακόμη και το Ισραήλ». Τον δικαίωσε εκ των υστέρων. Και αυτό γιατί στην εκδήλωση του διαγωνισμού “Trophy – Τροφή Challenge” του προγράμματος Νέα Γεωργία για την Νέα Γενιά ( ιδρυτικός χορηγός Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και ειδικά στις παρουσιάσεις των 10 φιναλίστ βρήκα ενδιαφέρουσες προτάσεις και στο σκέλος του Agri-tech (τεχνολογία στην πρωτογενή παραγωγή) και στο σκέλος του Food-tech (τεχνολογία στην επεξεργασία και ποιότητα τροφίμων).

Μια πολύ ενδιαφέρουσα στο σύνολο της εκδήλωση με την οποία έκλεισε και η αυλαία του διαγωνισμού (με την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στη θέση του χρυσού χορηγού).

Κάπου ανάμεσα στην πούδρα από τα υπολείμματα των ψαριών και το έλαιο από το τυρόγαλα, το σύστημα έξυπνου ποτίσματος και τους μετρητές ενέργειας που παρουσιάστηκαν από τους διεκδικητές των διακρίσεων και των επάθλων θυμήθηκα και τα όσα περιείχε ο μπλε φάκελος με τις προτεραιότητες που πήραν μαζί τους οι υπουργοί της κυβέρνησης με το καλημέρα σας. Ειδικά ο φάκελος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπου έχει οριστεί και υφυπουργός με αρμοδιότητα την Έρευνα και την Τεχνολογία ανέφερε και κάτι σχετικά με την «διαμόρφωση πλαισίου κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups)». Το πώς θα γίνει η δουλειά θα την μάθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες στις Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας κυβέρνησης όταν πάει στη Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Μέχρι τότε έχουμε λίγο χρόνο στη διάθεση μας. Και αυτός ο χρόνος μας χρειάζεται για να θυμηθούμε ότι στα χέρια των υπουργών της απελθούσας κυβέρνησης (και στην συνέχεια, στο βάθος των συρταριών του) βρέθηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις για τις startup αλλά και το αναδυόμενο οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας είτε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, είτε και από τράπεζες που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν μια σημαντική παρέμβαση σε αυτόν τον τομέα. Παράδειγμα, η Eurobank που έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στο πρόγραμμα egg.

Οι προτάσεις υπάρχουν – ας τις μελετήσει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί. Χρήσιμο και ωφέλιμο για όλους θα είναι. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να προετοιμαστεί μια συνάντηση εργασίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τις τράπεζες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν προγράμματα νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας και προφανώς δεν είναι οι μόνες ( υπάρχουν δίχως άλλο οι πρωτοβουλίες με τους διαγωνισμούς του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων – ΣΕΝ, του MITEF αλλά και ο Δια-Πανεπιστημιακός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Ennovation).

Με άλλα λόγια, υπάρχει συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία που τώρα πια πρέπει να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο. Φέτος, για παράδειγμα ο ετήσιος διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds γιορτάζει τα 10 του χρόνια. Ουσιαστικά ξεκίνησε και κυρίως αναπτύχθηκε μέσα στην κρίση για να δείξει το δρόμο μιας άλλη επιλογής που είχε και έχει να κάνει με την Ελλάδα της επιμονής και της δημιουργίας.