Στο τόπο μας υπάρχει – εδώ και δεκαετίες- η διαδεδομένη αντίληψη ότι για την επίλυση ενός κρίσιμου προβλήματος αρκεί ένα νόμος. Ακόμη και αν εκείνος μείνει απλώς στα χαρτιά…
Βεβαίως, όταν μιλάμε για την ανάπτυξη τα πράγματα σοβαρεύουν. Το ΦΕΚ με τον δημοσιευμένο νόμο κορνιζάρεται από τους υπουργούς, την πληθώρα των γραμματέων, την αριστοκρατία της πολιτικής γραφειοκρατίας και τους κάθε λογής παρατρεχάμενους (η φιγούρα του «Γκρούεζα» εξακολουθεί να είναι πανταχού παρούσα) αλλά οι πολίτες ολοένα και περισσότερο ελκύονται από την δύναμη του παραδείγματος. Και η δύναμη ενός επιτυχημένου παραδείγματος δεν παίζεται…

Ειδικά, στην περιφέρεια – μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα- το επιτυχημένο παράδειγμα μιας επιχειρηματικής κίνησης λειτουργεί και αποδίδει σε τοπικό επίπεδο πέρα από τις μικρότητες των προσωπικών εγωισμών πολύ περισσότερο από κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Θα μπορούσα να μιλήσω για το κορυφαίο παράδειγμα μιας κοινωνικής επιχείρησης με έδρα τη Λαμία, του αγροτικού συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς, τα προϊόντα του οποίου βρίσκονται με τη φίρμα La Mia Stevia στα ράφια των σουπερ μάρκετ, ενώ ο ίδιος έχει κατακτήσει ένα αξιοθαύμαστο ποσοστό στην αγορά αξιοποιώντας συνεργασίες με βιομηχανίες τροφίμων και ποτών. Επιπλέον, έχει ενταχθεί μαζί με τους παραγωγούς του σε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας διευκολύνοντας την χρηματοδοτική στήριξη της παραγωγής, ενώ έχει διαμορφώσει τις αναγκαίες και απαραίτητες συνθήκες προκειμένου να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον μια μεγάλη παραγωγική επένδυση ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στο τόπο του.

Αλλά, θα προτιμήσω να μιλήσω για ένα γυναικείο συνεταιρισμό- ή αν προτιμάτε, μια παρέα γυναικών με το όνομα «οι Γωνιάτισσες» στο χωριό της Νέας Γωνιάς στη Χαλκιδική πήρε την υπόθεση της ζωή τους στα χέρια τους.

Ο επισκέπτης στην κεντρική πλατεία του χωριού θα συναντήσει ένα νεοκλασικό σπίτι όπου «οι Γωνιάτισσες», το μετέτρεψαν σε εργαστήριό τους. Και οι δουλειές πάνε καλά και ο συνεταιρισμός έχει σταθεί στα πόδια του. ΄Αλλωστε, και οι γυναίκες αυτές είχαν ένα καλό παράδειγμα να ακολουθήσουν. Στο χωριό ζει και δραστηριοποιείται η Μαριάννα Καζάκη με τα πασίγνωστα ντολμαδάκια της και βιολογικά αμπελόφυλλα της. Μάλιστα, «οι Γωνιάτισσες» για λογαριασμό του αμπελουργικού οίκου Καζάκη παρασκευάζουν με χειροποίητο τρόπο τις παραδοσιακές τους πίτες τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε επιλεγμένα σημεία με την ονομασία «Οι πίτες της Μαριάννας».

Ακριβώς λόγω αυτών των δραστηριοτήτων το χωριό έχει αρχίσει να υποδέχεται επισκέπτες – από την Ελλάδα και το εξωτερικό- που αναζητούν την εμπειρία και το βίωμα. Στο χωριό έκανε την εμφάνιση του δειλά δειλά και το AirBnB, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και μια μπουτίκ ξενοδοχειακή μονάδα.

Μια μικρής κλίμακας βιώσιμης αντίληψης ανάπτυξη σε τοπική κλίμακα όπου όλα έχουν το όνομα και το επώνυμο τους. Μια ανάπτυξη χαραμάδας όπως τα ελληνικά προϊόντα και οι αγορές τους. Αλλά, αυτή η ανάπτυξη είναι πέρα για πέρα χρήσιμη για τον τόπο και τους πολίτες του.