Είχαν δίκιο οι παλιοί – η διαφορά φαίνεται στην …ούγια. Κακά τα ψέματα.

Αφορμή για το σημερινό post στο blog μου μια βράβευση – μια βράβευση που έγινε χτες στη μακρινή Νορβηγία.

Διαβάζω σε ανάρτηση στο fb από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων-Junior Achievement Greece: «Η Solmeyea κέρδισε το βραβείο “Financial Sustainability Award” και βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του European JA Enterprise Challenge 2019 στο Όσλο της Νορβηγίας!!! #jaeec2019. Πολλά συγχαρητήρια! Έκαναν την Ελλάδα υπερήφανη!!! Μπράβο παιδιά!!!».

Σε ένα σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω για την Solmeyea: «Διαγωνίζεται (…) στο Όσλο, την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, (…) Η ομάδα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κέρδισε το πρώτο βραβείο -στις 30 Μαϊου- στο «Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Start Up 2019» και εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό «Enterprise Challenge 2019» του Junior Achievement Europe, στον οποίο συμμετέχουν ομάδες από 15 Ευρωπαϊκές χώρες. Η Solmeyea παρουσιάζει μια καινοτομία που αυτούσια δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, την παραγωγή πρωτεϊνης μέσω άλγης με την αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για μια σπουδαία μέθοδο που πετυχαίνει δύο στόχους: 1) Να συμβάλλει στην εν μέρει μείωση της συγκέντρωσης του βλαβερού διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα 2) Να αξιοποιήσει αυτό το διοξείδιο του άνθρακα και την άλγη -που υπάρχουν και τα δύο σε αφθονία- ώστε μέσα από συστηματική καλλιέργεια και κάτω από συγκεκριμένες ιδανικές παρεχόμενες συνθήκες να δημιουργηθούν τεράστιες ποσότητες πρωτεϊνης.

Με αυτή την επιπλέον πρωτεϊνη θα παραχθούν νέες, πρωτεϊνούχες, θρεπτικές τροφές που θα συμβάλλουν στη λύση του παγκόσμιου προβλήματος της σίτισης του πληθυσμού της γης που αυξάνεται ραγδαία και πρόκειται να φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.

Η ομάδα Solmeyea απαρτίζεται από τους: Χρυσάνθη Βερβενιώτη, Χρήστο Καλαντζή και Κωνσταντίνα Μπάκα. Μέντορας της ομάδας είναι ο Βασίλης Στενός, Environmental Engineer, απόφοιτος του φημισμένου Columbia University της Νέας Υόρκης και υποψήφιος Διδάκτορας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου».
Για όλους όσοι δεν γνωρίζουν το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, ο μοναδικός στην Ελλάδα που εκπαιδεύει τα παιδιά στην επιχειρηματικότητα από τα σχολικά χρόνια. Aποτελεί παράρτημα του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού οργανισμού στον κόσμο, του Junior Achievement Worldwide που λειτουργεί σε 120 χώρες και συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του (1919-2019).

Αλλά, ας πάμε και στην …ούγια. Στο Σωματείο τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο έχει ο εθελοντισμός – οι επιχειρηματίες, οι μάνατζερ, οι κάθε λογής επαγγελματίες της αγοράς, οι εκπαιδευτικοί που συνεισφέρουν γνώσεις, χρόνο αλλά και χρήμα (από το δικό τους πορτοφόλι) για να συνεχίσουν να υποστηρίζονται οι δράσεις σαν και αυτές που έφεραν την πρωτοποριακή ερευνητική ομάδα να διακριθεί στο Όσλο.

Και με κινητήριο μοχλό τον εθελοντισμό των πολλών δουλειά γίνεται.

Αλλά, για να ξαναπιάσουμε και να εξετάσουμε την ούγια. Από την ανάποδη διαβάζω: Digital Greece. Η φανταχτερή και …τσουχτερή για το δημόσιο χρήμα πρωτοβουλία για τις startups του ψευδεπίγραφου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Τα πάντα καλυμμένα με δημόσιο χρήμα και με μηδέν αποτέλεσμα πέραν από τα ταξίδια με τους κολλητούς σε όλο τον κόσμο. Αλλά, για όλα αυτά ας είναι καλά η Διαύγεια (μετά την 8η Ιουλίου 2019).