Πολλές φορές χάνω το μέτρημα… Φοιτητής ήμουν – πριν 40 χρόνια – όταν άκουσα για πρώτη φορά για το «άνοιγμα» του Πανεπιστημίου στη κοινωνία ή την σύνδεση του με την πραγματική οικονομία… Εν ολίγοις, ήμουν νιός και γέρασα που λέει ο λόγος και το περίφημο «άνοιγμα» (με την αναγκαία και απαραίτητη «σύνδεση») ακόμη καρκινοβατούν στα σκοτεινά μονοπάτια της γραφειοκρατίας. Και αν μείνει εκεί, η τύχη του είναι προδιαγεγραμμένη εκτός …

Εκτός αν οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και οι ερευνητές – με την συμβολή πρωτοπόρων φοιτητών, τα φυντανάκια της νεανικής επιχειρηματικότητας- πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και αξιοποιήσουν περαιτέρω τα θετικά παραδείγματα όπου τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας βγαίνουν επιτέλους στην αγορά.

Συγκρατώ μια σειρά από δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαρσακέλης: «Την τελευταία 5ετία το ΑΠΘ έχει υλοποιήσει 2.358 έργα βιομηχανικής συνεργασίας, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες και ιδιώτες και ο τζίρος τους ανήλθε στα 29,3 εκατ. € (16,39% του συνολικού κύκλου εργασιών του ΕΛΚΕ ΑΠΘ).

Στο πλαίσιο αυτό, εκχωρήθηκαν από το Πανεπιστήμιο 22 άδειες εκμετάλλευσης (licensing) και ιδρύθηκαν 5 επιχειρήσεις/τεχνοβλαστοί. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει σαφώς ότι η εφαρμοσμένη έρευνα στο ΑΠΘ κερδίζει συνεχώς έδαφος και η ερευνητική δραστηριότητα των Καθηγητών και Ερευνητών του ΑΠΘ, σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να αξιοποιηθεί οικονομικά.

Η συνεργασία του ΑΠΘ με το NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να βοηθήσει στην επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας του ΑΠΘ, αλλά και στην ανάδειξη νέων ερευνητικών ευκαιριών για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων τεχνολογικής βάσης (spin-off)».

Η προσέγγιση του καθηγητή Βαρσακέλη – για ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο όπως είναι το ΑΠΘ- είναι και η μοναδική διέξοδος για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, για τους ακαδημαϊκούς δασκάλους και τους ερευνητές αλλά και για τους φοιτητές και τους νέους επιστήμονες. Η διέξοδος της επιχειρηματικότητας !