Στις 18 Απριλίου 2019 θα έχει «κλείσει» ένας χρόνος από την δημόσια ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την από κοινού πώληση με την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. (συμφερόντων οικογενείας Λάτση) πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (τουλάχιστον 50,1%) στην εισηγμένη εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Υπό κανονικές συνθήκες ο διαγωνισμός -ένα χρόνο μετά από την έναρξη των σχετικών διαδικασιών- θα είχε ολοκληρωθεί και ο νέος ιδιοκτήτης θα είχε πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της επιχείρησης… Αλλά, όλα αυτά υπό κανονικές συνθήκες σε μια κανονική χώρα… Δυστυχώς, στην περίπτωση μας η μπάλα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης βρίσκεται μονίμως πεταμένη στην εξέδρα και κανείς εκ των κυβερνητικών στελεχών αισθάνεται την ευθύνη να απολογηθεί για την κατάσταση.

Ολοένα και περισσότερο επενδυτικοί και τραπεζικοί κύκλοι που παρακολουθούν την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ θεωρούν ότι η κυβέρνηση αφήνει τον χρόνο να τρέξει μέχρι τις εκλογές (όποτε και αν αυτές γίνουν…) χωρίς να χρεωθεί μια υπογραφή στα έγγραφα της μεταβίβασης ιδιοκτησίας. Αλλά, γιατί όλο αυτό το σκηνικό; Τι φοβάται η κυβέρνηση και δεν ενθαρρύνει με τον ένα ή άλλο τρόπο την διαδικασία; Έχει αναλάβει δεσμεύσεις; Και αν ναι προς ποιους και γιατί; Τις απαντήσεις οφείλει εκ της θέσεως της να δώσει και το ποιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο της.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί – δεδομένων των συνθηκών- μια από τις λίγες εμβληματικού τύπου ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα και μια ιδιωτικοποίηση που προκαλούσε ανακατατάξεις και ανασυνθέσεις συμφερόντων στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας να «σέρνεται» στο πεδίο των διαδικαστικών ζητημάτων…

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τις διακριτικές πιέσεις του Υπερταμείου αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα κλείνοντας το μάτι στα πολλαπλά αντιτιθέμενα προς την ιδιωτικοποίηση συμφέροντα.

Από την ανακοίνωση της 18 Απριλίου 2018 του ΤΑΙΠΕΔ διαβάζω: «Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στο πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς τα ΕΛΠΕ αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ομί λους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε 6 χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του συνολικού όγκου πωλήσεων.

Το εύρος των δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ περιλαμβάνει:

 Εφοδιασμό, Διύλιση και Εμπορία πετρελαιοειδών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό Λιανική Εμπορία πετρελαιοειδών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό
 Παραγωγή και Εμπορία Χημικών/Πετροχημικών
 Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων
 Παραγωγή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Παροχή Συμβουλευτικών και Τεχνικών Υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας
 Μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων (αγωγοί, θαλάσσιες μεταφορές)

Οι μετοχές των ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου».
Υπενθυμίζεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ είχε δύο φάσεις: φάση προεπιλογής (Α΄ Φάση) και φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β΄ Φάση). Η Α΄ Φάση έληξε στις 18 Μαΐου 2018.

Πριν από λίγες ημέρες -στο πλαίσιο της Β’ Φάσης- το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την σύσταση συμπράξεων από τους προεπιλεγέντες υποψηφίους επενδυτές ως εξής: (α) σύμπραξη της εταιρείας Glencore Energy UK LTD με την εταιρεία “CIEP Participations S.a r.l. SICAR” του ομίλου Carlyle και (β) σύμπραξη της εταιρείας Vitol Holding BV με την εταιρεία “Société Nationale pour la Recherche, la Production, le Transport, la Transformation et la Commercialisation des Hydrocarbures” (“Sonatrach”).

Με άλλα λόγια, η ελβετική Glencore και η ολλανδική Vitol προχώρησαν στη σύναψη συμμαχιών με άλλες εταιρίες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις χρηματοδοτικές απαιτήσεις.

Έτσι η πρώτη συνασπίστηκε με την αμερικανική επενδυτική Carlyle και η δεύτερη με την αλγερινή ενεργειακή εταιρία Sonatrach.

Οι πληροφορίες για την προθεσμία κατάθεσης των οικονομικών δεσμευτικών προσφορών των διεκδικητών αναφέρουν «κάπου μέσα στον Μάρτιο». Και όλα αυτά χωρίς τον ξενοδόχο δηλαδή την κυβέρνηση Τσίπρα και τους υπουργούς της.