Αν κανείς τολμούσε πριν λίγα μόλις χρόνια να διατυπώσει την πρόβλεψη ότι ένα δημόσιο ερευνητικό κέντρο της χώρας μας θα δεχόταν επενδύσεις από το εξωτερικό το μόνο σίγουρο θα ήταν να γίνει το αστείο της παρέας…

Και όμως μην εκπλαγείτε αν στις αρχές της εβδομάδος – λίγα 24ωρα μετά το κλείσιμο της κάλπης- ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά κέντρα της χώρας ανακοινώσει ότι θα δεχθεί μια σοβαρή επένδυση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από ένα διεθνή επιχειρηματικό όμιλο. Οι λεπτομέρειες – συμπεριλαμβανομένων και των ονομάτων- έχουν την αξία τους αλλά αυτό που πρέπει να καταγραφεί τούτη την ώρα είναι η δυνατότητα των ελληνικών δημοσίων ερευνητικών κέντρων να προσελκύουν κεφάλαια και επενδυτές.

Αλλά, γιατί συμβαίνει μια τέτοια εξέλιξη; Ο λόγος που έρχονται επενδυτές και κεφάλαια δεν είναι άλλος από την ύπαρξη ενός πλούσιου προς αξιοποίηση διανοητικού κεφαλαίου (μακριά από τις παρωχημένες αντιλήψεις περί της αντίθεσης κεφαλαίου και εργασίας) στις δεδομένες συνθήκες της χώρας μας. Όλα παίζουν το ρόλο τους: Η πληθωρική παρουσία των «μυαλών», το ύψος των αμοιβών, το επίπεδο της ζωής στην Αθήνα και πολλά άλλα. Όλα μετρούν και όλα παίζουν τον ρόλο τους.

Με λίγα λόγια, σήμερα αλλά κυρίως αύριο τα ερευνητικά κέντρα μας θα αποτελούν την βαριά βιομηχανία της χώρας μας – μια βαριά βιομηχανία που δεν αποκτήσαμε ποτέ! Και όμως στις σημερινές συνθήκες κυριολεκτικά στα πρόθυρα των κατακλυσμιαίων αλλαγών που φέρνει στην οικονομία και στη ζωή μας η 4η βιομηχανική επανάσταση το ελληνικό ερευνητικό δυναμικό μπορεί να κάνει την μεγάλη διαφορά.

Ναι, τη διαφορά σε στρατηγικούς τομείς της νέας εποχής – όπως τα big data, η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση κ.α- την κάνουν οι Έλληνες ερευνητές και οι αξιοζήλευτες επιδόσεις τους. Δεν είναι καθόλου μακριά ο καιρός που θα συζητάμε και θα αθροίζουμε τα ποσά από τα δικαιώματα που θα σχετίζονται με τη χρήση των πατεντών και τα οποία ανήκουν στο ιδιότυπο χαρτοφυλάκιο των ερευνητικών κέντρων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει δίχως άλλο και την ελληνική επιχειρηματική τάξη – κυρίως τις παραγωγικές επιχειρήσεις- και θα δώσει διέξοδο σε νέους επιστήμονες και ερευνητές να δουν την προοπτική επιστροφής τους στα πάτρια εδάφη.

Όλα αυτά χρειάζεται έτι περαιτέρω να αξιοποιηθούν από την νέα κυβέρνηση παραγωγικά και δημιουργικά για νέες επενδύσεις και νέες δουλειές, για καλύτερες αμοιβές και εισοδήματα, για περισσότερες θέσεις εργασίας.