Ας ξεκινήσω από το γεγονός . Χτες το βράδυ δύο εκπρόσωποι ισάριθμων τοπικών επιχειρήσεων ( μπύρες Septem & μανιτάρια Δίρφυς) ανακοίνωσαν στη Χαλκίδα στο πλαίσιο των συναντήσεων της Εύριπος – Πλατφόρμα για μια καλύτερη ζωή την επιλογή τους να συμπράξουν προκειμένου να κυκλοφορήσει μια μπύρα με μανιτάρια.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αναρωτηθούν για το γιατί μια ανακοίνωση για την κυκλοφορία μιας νέας μπύρας είναι είδηση που ενδιαφέρει το γενικό ακροατήριο που περιμένει την ώρα και τη στιγμή που θα βρεθεί μπροστά στην κάλπη; Η απάντηση που εγώ μπορώ να δώσω είναι η εξής: Η κυκλοφορία μιας νέας μπύρας και μάλιστα τόσο ιδιαίτερης μπορεί να μην ενδιαφέρει το γενικό ακροατήριο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μια τέτοια – έστω και τοπικού χαρακτήρα- πρωτοβουλία πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Ο λόγος ένας και μόνο: Οι συμπράξεις ανάμεσα σε επιχειρήσεις που διακρίνονται για την καινοτομία και την εξωστρέφεια τους διαμορφώνουν το έδαφος για αναπτυξιακές προκλήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο – αρκεί να έχουν την πρέπουσα ανταπόδοση από την τοπική αγορά και τοπική κοινωνία.

Ακόμη και η κυκλοφορία μιας τόσο ιδιαίτερης μπύρας – μπύρα από μανιτάρια- συνεπάγεται μια επένδυση που με τη σειρά της κινητοποιεί ένα πλήθος επαγγελματιών στο τοπικό επίπεδο και δημιουργεί πολλαπλές συνέργειες. Δίχως άλλο είναι μια επένδυση σε μια νέα γνώση αλλά και μια επένδυση που έρχεται από τον χώρο της έξυπνης και δημιουργικής οικονομίας.

Και ενώ οι δύο επιχειρηματίες μπορούν να βγάλουν μια μπύρα με μανιτάρια τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα – αντίθετα, τελείως απαγορευτικά- για μια μπύρα με σύκα Κύμης ή με μούστο από το Ληλάντιο Πεδίο. Το 97χρονών θεσμικό πλαίσιο συνεχίζει να απαγορεύει τέτοιου είδους συνδυασμούς που θα κατοχύρωναν ισχυρές τοπικές ταυτότητες και να εδραίωναν μια παραγωγική διαδικασία σε όλα τα επίπεδα – από το αμπέλι και το ζυθοποιείο μέχρι το ράφι και το τραπέζι.

Και όμως σε πείσμα κάθε απόπειρας μεταρρύθμισης το απαγορευτικό πλαίσιο που έχει επιβάλλει και συντηρεί το Γενικό Χημείο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών παραμένει στη θέση του… Άλλωστε, απέναντι στη μεταρρύθμιση στέκει η υποκρισία και άλλες προβληματικές συμπεριφορές από το πολιτικό προσωπικό και τους κρατικούς λειτουργούς. Είναι νόμιμο μια μπύρα με αυτά τα χαρακτηριστικά ( μπύρα με σύκα Κύμης) να έρθει από το εξωτερικό π.χ από το Βέλγιο μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά να παρασκευασθεί σε ένα χωριό δίπλα στη Κύμη, μια ανάσα από τους κατάφορτους συκεώνες.

Και μιας και βρισκόμαστε μπροστά σε εκλογές καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον βουλευτή της περιφέρειας σας αν θα ήταν διατεθειμένος να φέρει στη Βουλή αυτό το ζήτημα προβάλλοντας τη διάσταση της τοπικής παραγωγής. Θα είχε ενδιαφέρον η απάντηση του.