Η πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων να ξεκινήσει μια διαγωνιστική διαδικασία επιλογής συμβούλου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του είναι από μόνη ένα μεγάλο νέο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μπορεί το 2019 να είναι ένας χρόνος εκλογών για την Αυτοδιοίκηση (τον ερχόμενο Μάιο στήνονται κάλπες) αλλά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των Αθηναίων δίνει στην πρωτοβουλία της διοίκησης του μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά αξιοπιστία. Επιπλέον, το όλο project δηλαδή η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων αλλά και οι προτάσεις/ εισηγήσεις του συμβούλου που θα επιλεγεί ξεπερνά το χρόνο της παρούσης δημοτικής αρχής και θα μετατίθεται για την επόμενη διοίκηση που θα εκλεγεί από τις κάλπες του προσεχούς Μαΐου.

Αλλά, η πρωτοβουλία δεν έχει μόνο την πολιτική διάσταση της – εμπεριέχει αναγκαστικά και μια οικονομική/ κοινωνική διάσταση. Η διοίκηση του πρώτου δήμου της χώρας κάνει μια αρχή που μπορεί να λειτουργήσει από εδώ και εμπρός ως το καλό παράδειγμα δηλαδή της εμπεριστατωμένης γνώσης γύρω από ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που στον ένα ή άλλο βαθμό μπορεί να δημιουργήσει αξίες, να μοχλεύσει κεφάλαια και προσελκύσει επενδύσεις, επενδυτές και έσοδα.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα ξεκίνημα για να «ξυπνήσει» ένας εν υπνώσει μικρός ή μεγαλύτερος θησαυρός που μπορεί να δώσει οφέλη στην πόλη και την τοπική οικονομία. Και αυτό με πολλαπλούς έξυπνους τρόπους καθώς τα εργαλεία υπάρχουν στην αγορά και είναι διαθέσιμα σε πρώτη ζήτηση.

Στο χαρτοφυλάκιο του δήμου Αθηναίων περιλαμβάνεται ολόκληρο το συγκρότημα της Τεχνόπολις στην οδό Πειραιώς (3 οικόπεδα και 14 κτίρια), ακίνητα στον Εθνικό Κήπο, ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στην Πλατεία Κλαυθμώνος, μεγάλα ακίνητα που στεγάζουν τη Βαρβάκειο Αγορά και την Κεντρική Δημοτική Αγορά, οικόπεδα σε πολλές περιοχές εντός του δήμου, καθώς και σε άλλους δήμους (όπως μεγάλο οικόπεδο στη Λ. Ποσειδώνος), πολυώροφα κτίρια τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται από διάφορες υπηρεσίες.

Περιλαμβάνονται, επίσης, οικόπεδα στην Πειραιώς, στην Ιερά Οδό, αλλά και τα ακίνητα που είχε κάνει δωρεά στον δήμο ο όμιλος Μπ. Βωβού, όταν προωθούσε την επένδυση για εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό.