Στην Ευρώπη γίνεται όλο αυτό το διάστημα μία πολύ μεγάλη συζήτηση, σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, τα δίκτυα νέας γενιάς, τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες.

Μια συζήτηση που δεν έχει βρει την αντίστοιχη της σημασίας της ανταπόκριση στα ελληνικά πράγματα. Οι λόγοι πολλοί και πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους – αλλά η παράθεση τους και ακόμη περισσότερο η ανάλυση τους δεν είναι του παρόντος.

Απλώς, η επισήμανση αυτής της απουσίας μιας ανοικτής, δημόσιας συζήτησης ανάμεσα στα θεσμικά όργανα της πολιτείας και τους φορείς της αγοράς δείχνει και τις ουσιαστικές και διαχρονικές παθογένειες που υπερβαίνουν τα μνημόνια και τα αντι-μνημόνια.

Μια τέτοια συζήτηση δίχως άλλο – στο βαθμό που θα γινόταν στην Ελλάδα- θα ζητούσε από όλους όσοι θα έκαναν την επιλογή να συμμετάσχουν να τοποθετηθούν στα κρίσιμα ζητήματα της αυριανής μέρας – ζητήματα που δεν είναι άλλα από εκείνα των επενδύσεων και του αποτυπώματος που έχουν οι επενδύσεις στην ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας και των πολιτών.

Ας επιστρέψουμε όμως στη συζήτηση που γίνεται ήδη στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία η χώρα μας είναι οργανικό μέλος. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης από τη μία μεριά βρίσκονται, τα παλιά μονοπώλια, που ισχυρίζονται ότι ο έντονος ανταγωνισμός δεν τους επιτρέπει να προβούν σε επενδύσεις, με αποτέλεσμα η Γηραιά Ηπειρος να έχει μείνει πίσω σε δίκτυα σε σχέση με την Αμερική, όπου υπάρχουν 3 πάροχοι.

Από την άλλη, η ECTA-η ένωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εναλλακτικών παρόχων, είτε αυτοί προέρχονται από την κινητή τηλεφωνία, είτε από το διαδίκτυο και τις συνδυαστικές εφαρμογές – αντιπαραθέτει ότι μόνο ο ανταγωνισμός φέρνει επενδύσεις και μόνο αν υπάρχουν πολλαπλές επιλογές, είναι κερδισμένος ο καταναλωτής. Στην κατεύθυνση αυτή, υποστηρίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες που θα ευνοούν τον υγιή ανταγωνισμό και αυτό με το σκεπτικό ότι τα μονοπώλια ή τα δυοπώλια, ποτέ δεν θα εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Μια τέτοια κατεύθυνση έχει και η πρόσφατη ανοικτή επιστολή της ECTA προς το Κολλέγιο των Επιτρόπων που υπογράφεται από τον πρόεδρο της και τους επικεφαλής 9 εταιρειών- μελών της.

Επιπλέον σημαντικά στοιχεία αυτής της συζήτησης -που πέραν των όποιων διαφωνιών, ενστάσεων και αντιπαλοτήτων στο έδαφος της ανταγωνιστικής αγοράς στοχεύει στην αναζήτηση συναινέσεων και συνθέσεων για το ρυθμιστικό πλαίσιο και τους κανόνες του παιχνιδιού- είναι ότι: α)ο ανταγωνισμός είναι αυτός που φέρνει τις επενδύσεις, καθώς δεν υπάρχει πουθενά προηγούμενο που να αποδεικνύει το αντίθετο, β) η υποτιθέμενη υστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα και υποδομές νέας γενιάς (αυτό δηλαδή που ισχυρίζονται τα παλιά μονοπώλια) αποδεικνύεται μύθος σύμφωνα με τις εγκυρότερες διεθνείς πηγές σχετικών δεδομένων, γ) η δημιουργία διαφανούς, προβλέψιμου και ανταγωνιστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στην ψηφιακή ατζέντα 2020, δ) όσο καλύτερες, πιο σταθερές και πιο διαφανείς είναι οι συνθήκες ανταγωνισμού σε μια αγορά, τόσο πιο ελκυστική σε επενδύσεις είναι η αγορά αυτή. Ο κανόνας αυτός επιβεβαιώθηκε και στη χώρα μας την πενταετία 2006 – 2011 με τις επενδύσεις εταιρειών που ανταγωνίζονταν τον πρώην μονοπωλιακό πάροχο να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Τέλος, στην Ελλάδα, η ταχεία διείσδυση της ευρυζωνικότητας εκείνα τα χρόνια, η μείωση των τιμών με την ταυτόχρονη αύξηση των επιλογών για τον καταναλωτή, η καινοτομία, η προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε χαμηλές τιμές και η πρόοδος στην πορεία της ψηφιακής σύγκλιση της χώρας μας με τα λοιπά Κράτη Μέλη της ΕΕ, ήταν απόρροια της δημιουργίας συνθηκών που επέτρεψαν την ανάπτυξη του ανταγωνισμού.

Υ.Γ: Στην ECTA συμμετέχουν από την Ελλάδα η Vodafone, η Wind, η Forthnet, η hol, η Cyta Hellas.

Υ.Γ1:Τηνπρόσφατη επιστολή της ECTA προς το Κολλέγιο των Επιτρόπων -http://www.ectaportal.com/en/upload/File/Press_Releases/2015/ECTA_Open_letter_Juncker_Commission%20REVISED%20CLEAN2.pdf – συνυπογράφει και ο Πάνος Παπαδόπουλος της Forthnet.