Χτες το μεσημέρι στον πολυχώρο «Ελληνικός Κόσμος» (το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού) επί της Οδού Πειραιώς συνειδητοποίησα για μια ακόμη φορά ότι η πιο επείγουσα μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τόπο αφορά θα πρέπει να αφορά την εκπαίδευση – από την προσχολική ηλικία ξεκινώντας…

Στην είσοδο του πολυχώρου ανάμεσα στο φουαγιέ και το μεγάλη αίθουσα του θεάτρου στο ισόγειο χρειάστηκα την βοήθεια των security για να περάσω από ένα πολύβουο πλήθος αγοριών και κοριτσιών, από εκατοντάδες μέτρα καλώδια, κάμερες και φώτα και να βρω τον προορισμό μου: Την αίθουσα στον 2ο όροφο που φιλοξενούσε την επίσημη τελετή για τις βραβεύσεις για τις ομάδες που συμμετείχαν στον 5ο Πανελλαδικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2019» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Το πολύβουο πλήθος προφανώς και δεν ήταν για τον φοιτητικό διαγωνισμό – έναν, δύο που πρόλαβα να ρωτήσω μου δώρισαν εκείνο το απαράμιλλο μεγαλείο του βλέμματος που συνοδεύει πάντα απαντήσεις του τύπου «ποια περιφέρεια της χώρας βρίσκεται η Θεσπρωτία;». Εκείνο είχε την καρδιά του αποκλειστικά δοσμένη στο διαγωνισμό του λεγόμενου talent show υπό την επωνυμία X Factor.

Στο ισόγειο λοιπόν το εμπόριο της ελπίδας πασπαλισμένης με άφθονη χρυσόσκονη και απατηλή λάμψη και στον 2ο όροφο η πραγματική ελπίδα που διαμορφώνει η σκληρή δουλειά μαζί με την γνώση και το μεράκι…

Στον 2ο όροφο δεν είχε φώτα που τυφλώνουν και κάμερες που αποθεώνουν την ματαιοδοξία των νέων ανθρώπων αλλά 20αρηδες φοιτητές από τα Πανεπιστήμια που διεκδικούσαν την διάκριση μέσα από τις δημιουργικές επιχειρηματικές τους ιδέες (20 ομάδες στον τελικό από 20 Πανεπιστήμια και 500 συμμετοχές στο σύνολο). Μπορεί να μην υπήρχαν κάμερες και φώτα αλλά ήταν εκεί για να στηρίξουν την προσπάθεια ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη, ο πρόεδρος του Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece Mάρκος Βερέμης (συνιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Upstream Α.Ε., μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητών συσκευών (m-commerce) παγκοσμίως) κ.α.

Θα ήταν αφόρητα συνηθισμένο αν έλεγα ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους Ελλάδες και ότι αυτές οι Ελλάδες (πληθυντικός αριθμός) καταφέρνουν να συνυπάρχουν ενίοτε και στον ίδιο χώρο! Αλλά, το κλειδί για την επόμενη ημέρα δεν βρίσκεται ούτε στον αριθμό τους, ούτε και στη συνύπαρξη τους. Θα χρειαστεί να αναζητηθεί πίσω από τα φώτα και τις κάμερες στα εφόδια που δίνει το σχολείο στη νέα γενιά του τόπου μας – εφόδια που ξεκλειδώνουν με τον ένα ή άλλο τρόπο τον καινούργιο κόσμο που φέρνει μαζί της η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Με άλλα λόγια, η κουλτούρα της επιχειρηματικότητας που θα χρειασθεί να περάσει και μέσα από το σχολείο μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για δημιουργικούς και υπεύθυνους πολίτες και όχι απλώς καταναλωτές φθηνού θεάματος.